Påskpanik

Påskpanik har jag minst sagt! så jäkla mkt som ska göras så  vet knappt hur allt ska hinnas med! 

Idag blev det ändå iväg med ungarna till Svalövs gymnasium och hälsa på alla djuren där, kultingar har kommit, kalvar med sen degusungarna blivit stora och åsnorna fick komma ut och gå en sväng.

Fika blev det vid halv 4 med min mobror inne i stan för att sen åka till Björn och hjälpa han med hans lärarexamens-arbete. kvällen avslutades med ett varmt bad och ett glas rött! så jäkla skönt var det.

Nu ska jag lägga in lite påskrecept vad jag ska laga till påsk. Lite kul med ngt nytt och utmanande som vegansk påskmat (; dock blir det mkt recept nu när man är ny på veganbiten och inte har tid att experimentera själv.

Janssons frestelse 6-8 portioner
ca 1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
1,5 dl kapris
1,5 dl gröna oliver, gärna med kärna
2,5 dl havregrädde (1 pkt)
1,5 dl sojamjölk
1 msk spad från kaprisen
1 krm malen kryddpeppar
salt
2 msk ströbröd
flytande mjölkfritt margarin

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor (använd gärna mandolin om du har det). Lägg den i en bunke med vatten medan du förbereder det andra så att inte potatisen blir brun. Strimla lökarna fint. Kärna ur oliverna och skär dem i mindre bitar. Blanda oliver och kapris. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form. Fördela olivröran över potatisen och lägg på resten av potatisen. Blanda havregrädde, sojamjölk, kaprisspad och kryddpeppar. Smaka av med salt. Häll blandningen över potatisen och strö över ströbröd. Ringla över flytande margarin och ställ frestelsen i nedre delen av ugnen. Grädda 45-60 minuter.


Juliga sojaköttbullar ca 20 st
2 dl torr sojafärs
2 dl kokta svarta bönor
½ gul lök
ca 0,5 dl sojamjöl
2 tsk soja
0,5 krm malen kryddpeppar
salt, svartpeppar

Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter. Finhacka löken och mixa bönorna fint. Blanda alla ingredienser i bunken. Ha eventuellt i mer sojamjöl så att smeten blir lätt att forma. Forma till bollar och låt dem vila i kylen i en timme. Stek dem sedan på hög värme några minuter.

Skärgårdssill utan sill
1 aubergine
2 msk finhackad rödlök
1,5 dl sojayoghurt
0,5 dl vegansk majonnäs
2 tsk pressad citron
2 msk svart tångkaviar
1 msk finhackad dill
några droppar liquid smoke
salt, nymalen svartpeppar

Skär auberginen i sillstora bitar. Koka dem mjuka och sladdriga i saltat vatten några minuter. Blanda sojayoghurt och majonnäs. Rör ner lök, tångkaviar och dill och blanda ingredienserna. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda ner dem. Smaka av med lite liquid smoke, pressad citron, salt och svartpeppar


Senapssill utan sill
1 aubergine (eller 1 burk stora vita bönor om du hellre vill ha det
½ dl söt senap, gärna Johnnys
1 msk socker
3 msk kallpressad rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 dl havregrädde
½ röd lök
½ dl finhackad dill
salt, svartpeppar

Skär auberginen i sillstora bitar. Koka dem mjuka och sladdriga i saltat vatten några minuter. Finhacka löken. Blanda senap, socker, olja och vinäger. Vispa ner havregrädden. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda med senapsblandningen. Rör ner lök och dill och blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.






Kommentarer
Postat av: Camilla

Låter gott det där! Blev det lyckat?

2012-04-08 @ 08:52:05
URL: http://vegoinspiration.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0