On a hold

Blev lite krasslig i onsdes men skulle klart ändå träna, så blev 1h pilates och 10 min löpning vilket resulterade att på torsdag inte bara halsont utan även förkylning! kul!

Så ingen träning igår och idag (kanske en rask promenad senare) så att jag kan spara krafter till träning imorgon.


Igår blev det istället ett besök till Angelica och hälsa på henne & Idela, goa tjejen ju, man kan inget annat än bli kär. Dem har också flyttat till en 4a som är jättefin :)  

Efter det blev det hemåt och laga mat, lite restmiddag, lite stekt svamp, broccoli, blomkål, panerad ost, broccoli/grönsakskaka och lite creme fraiche på det, svinfint! Nu när man är mer van vid att vara vegeterian går det sjuk lätt att laga mat utan att astna i en ond cirkel :) Nu är även ägg uteslutet och alternativ till mjölkprodukter har jag redan börjat testa och laga :) En helt ny cool värld där ute ;)

Har varit på 2 föreläsningar med som jag glömt berätta (tror jag).

Den senaste var av Pelle strindlund om hans bok "Jordens Herrar" intressant aspekter i sin skildring att slaverihandel ar liknande egenskaper med utnyttjandet av djur i dagens samhälle.

Den andra var om Etologi "vad är ett djurs naturliga beteende" elr ngt hette föreläsningen. Ja det va en ba föreläsning, men mkt upprepning från 3 års djurvårdsutb. så inget direkt nytt.
Pratade mer föreläsarnas som gått sin "grundutbildning/bachelor" på Skaras utbildning "Etologi & Djurskydd". Har sökt den utb. på 3e plats så tänkte höra vad dem tyckte om den. Jag kände mig lite kluven efteråt, dels för att jag inte fick ut ngt från föreläsningen och kände "kommer dem 3 åren vara en upprepning av vad jag redan läst i 3år?". Jag har inte en aning vad dem 2 hade för utb. sen innan, om dem hade NV eller Djurvård, men som NV kan det som dem tog upp vara något helt nytt och okänt så att dem tycker att dem lär sig mycket men för mig som läst Djurvård och har ett eget intresse av Etologi kanske den utb. inte ger mig så mycket. Ja vem vet, jag hoppas ju att det ger ngt om det är den jag kmr in på.


Pannkakor utan ägg

 
Pannkakor utan ägg

Ingredienser

Gör så här

 

  1. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Häll på mjölken under vispning så att smeten blir klimpfri.
  3. Tillsätt smält matfett och stek pannkakorna

Försöksdjurens dag!

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-bor-inte-tillata-djurforsok-pa-apor_7080039.svd


Sverige bör inte tillåta djurförsök på apor

I morgon är det Försöksdjurens dag. I Sverige finns all anledning att uppmärksamma den: Vi hyser Nordens enda laboratorium som fortfarande utför djurförsök på primater. Enligt en nyligen utförd opinionsundersökning av Demoskop vill 6 av 10 svenskar förbjuda djurförsök på apor, skriver ett flertal debattörer.

Vilda makaker i kinesiska Guizhou-provinsen försöker hålla varandra varma i vinterkylan. Foto: Qin Gang/Xinhua/AP

23 april 2012 kl 18:49, uppdaterad: 23 april 2012 kl 19:27Brännpunkt | djurförsök


P
å Astrid Fagreus Laboratorium (AFL) i Solna sitter 45 apor inspärrade. Laboratoriet hette tidigare Smittskyddsinstitutet (SMI) och dessförinnan Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL). Även om de under årens lopp bytt namn så har en sak alltid varit densamma – hanteringen av försöksapor har varit omfattande och problemen många.Trots kraftiga protester från allmänheten, samt att Jordbruksverket krävde att anläggningen skulle avvecklas i slutet av 90-talet, så satsade den förra regeringen pengar på ett nytt aphus. Den nya byggnaden stod klar 2003 och kritiserades hårt av Jordbruksverkets primatgrupp som bland annat menade att det nya huset ”inte motsvarade ett modernt primatcentrum genomsyrat av omtanke för djuren”.Genom åren har många apor på SMI dött på grund av det är mycket problematiskt att hålla apor i fångenskap i ett laboratorium. Till exempel avlivades två apor efter att de fått sårskador på benen, en annan apa dog på grund av avmagring, och ytterligare en apa avled på grund av förstoppning. Om tillsynen och omvårdnaden av aporna fungerat som den borde, då borde personalen ha upptäckt sårskador och avmagrade djur i tid.Aporna på AFL är makaker som importeras från uppfödning i Kina. Trots att det är olagligt så har det under åren flera gånger avslöjats att SBL/SMI köpt in och använt sig av viltfångade apor i djurförsök. Kina är dessutom ett land som saknar djurskyddslagar - djuren är helt försvarslösa i den hantering som där sker, och det finns i princip ingen som helst insyn i verksamheten.

Dödsfallen bland aporna fortsätter. Alldeles nyligen har flera apor vid AFL dött efter att de fastnat bakom rörliga delar i burarna eller i kedjor och därefter kvävts. Det senaste dödsfallet med den dödsorsaken var så sent som i december 2011. Det var apa 04108128.

Tidigare hade aporna namn, men eftersom laboratoriet nu frångått detta så verkar de ha insett faran med att de ska framstå som individer. Det blir ju svårare för personalen att använda dem som försöksobjekt om de ses som de individer de är, så istället har de nu bara ett nummer.Även vad det gäller transporten av apor till Sverige finns stora problem. För några år sedan köpte SMI in 50 nya apor. När de anlände till Sverige visade det sig att fyra av dem låg kvävda i sina burar i en lastbil.

Skandalerna med aphanteringen på AFL har med andra ord avlöst varandra under årtionden.

För att AFL ska få använda primater i djurförsök ställer Jordbruksverket krav på att de dagligen måste träna aporna, för att de därigenom ska vänja sig vid mänsklig kontakt och lära sig samarbeta vid provtagningar. Syftet är att minska stressen som aporna utsätts för under försöken. Vid en inspektion på SMI för några år sedan konstaterade dock djurskyddsinspektören följande: ”Jag bedömer att det jag sett om träningen av aporna inte är i enlighet med de krav som Jordbruksverk och Djurskyddsmyndighet ställt på Smittskyddsinstitutet. Om Smittskyddsinstitutet anser att villkoret att varje apa bör få daglig träning av olika anledningar inte är möjligt att uppfylla måste man begära omprövning av sitt tillstånd hos Jordbruksverket.”

Redan år 2005 fick SMI kritik för att ha brustit i hanteringen då aporna inte tränats på över en månads tid, och i dag har man valt att avveckla den dagliga träningen helt – i strid med kraven från Jordbruksverket. Men trots de upprepade bristerna i hanteringen av aporna så får AFL fortsätta sin verksamhet.Sedan 2003 är djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor förbjudna i Sverige, men vad det gäller övriga apor – bland dem makaker – så får de ännu utnyttjas i försök. Vi – och en majoritet av svenska folket – anser att det är dags att sätta ned foten nu och en gång för alla få ett stopp för alla försök på apor i Sverige.

Astrid Fagreus Laboratorium har mer eller mindre erkänt att de inte klarar av att leva upp till Jordbruksverkets krav på hanteringen av aporna. Därför anser vi att tillståndet att använda apor i djurförsök med omedelbar verkan bör återkallas.Organisationen Djurrättsalliansen som tidigare omplacerat 3 apor från SMI har kontakt med ett djurhem som är redo att ta emot även de återstående 45 aporna som finns på SMI i
dag, och även stå för alla omkostnader i samband med rehabilteringen av dem.

ANDRE MENACHE

veterinär och chef för Antidote Europe

MIAN LODALEN

författare

MIKAEL PEDERSEN

suppleant i Stockholms norra djurförsöksetiska nämnd

DANIEL ROLKE

Djurrättsalliansen

RICKARD SÖDERBERG

operasångare

LAKEVIEW ANIMAL SANCTUARY

rehabiliteringshem för apor i England


Albino Orca!White Killer Whale Spotted Off Russian Coast

Barcroft Media | Posted: 23/04/2012 16:43 Updated: 23/04/2012 16:57

Albinoorca

A one-of-a-kind white killer whale has been spotted by scientists - and they've named him ICEBERG.

It is believed to be the first known totally white member of the species and was seen swimming with a pod of 12 fellow orcas off the coast of Kamchatka, Russia.

The scientists were working for the Far East Russia Orca Project (FEROP), which is dedicated to researching and protecting orcas in the waters of Kamchatka and the Commander Islands.

FEROP co-director Erich Hoyd told CBC News: "In many ways, Iceberg is a symbol of all that is pure, wild and extraordinarily exciting about what is out there in the ocean waiting to be discovered.

"The challenge is to keep the ocean healthy so that such surprises are always possible."

Watch video of the great white whale
Contribute to this Story:
A one-of-a-kind white killer whale has been spotted by scientists - and they've nicknamed him ICEBERG. It is believed to be the first known totally white member of the species and was seen swimmin...

http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/04/23/white-killer-whale-spotted-off-russian-coast-pictures_n_1445899.html?1335195837&ncid=edlinkusaolp00000009

This Time

just nu står träning på schemat heela tiden. Trött på att inte komma in i min jeans från innan Australien, så lår & mage ska bli slimmade så allt passar perfa igen ;)

Dagen har varit lugn, rensat bland lite saker, imorgon ska jag börja städa och sortera här. Stack in och lyssnade på en föreläsning av författaren Pelle Strindberg som skrivit boken "jordens herrar" och talade om "Är djuren vår tids slavar". Väldigt bra föreläsning, sen efter det blev det träning.

Helgen va galen som vanligt med dem bästa. Fredagen bjöd på att jag blev oväntat full, först ett par glas rödvin hos min moster och försöka vänja hennes katt med Orwinn & Gaston. Efter det bestämde jag med ändå för att dra till den där grillfesten hos Antom som jojje befann sig på. Sagt och gjort, osminkad och grann anlände man till köksbordet och även där bjöds det på vin. Men skoj hade vi, även om huvudet snurrade en aning för mkt när det landade på kudden!

Lördagen blev det käka frukost på marin plaza med min mobror Stefan, svingott! Testade till och med tomatjuice, fy fan va äcklig men innan frukosten va klar hade jag druckit 1 burk och smugglat ned en i träningsväskan, det är ju faktisk nyttigt även om det är äckligt ^^ Sen blev det sola & träning.

På kvällen hade vi en liten födelsedagsfest för Angelica som fyllde år i veckan. Så bara ta fram flaskorna och köra igen! Lagom berusade och fulla av skratt "vandrade" vi ned till stan, snarare trillade (iaf om man heter Sandy) ;) In på Harrys & Cardan och träffade massa gött och även gamla vänner som man inte sett på år! Väldigt fint detta. 5 på morgonen tog jag tåget hem, sleten som man va!


Söndageb blv lugn, vaknade 1 och kände för pizzafrukost. Kontaktar Jojje som aldrig brukar neka till pizza, självklart denna gången blev ett undantag då han redan kräng pizza 3 dagar denna veckan. Vidare till Sandy, nä då vaknade hon 10 och käkade hos sina föräldrar, jäkla morgontupp ;)
Utan ngn pizza snodde jag en risifrutti från grannen innan Gastons besök av en parningstik kom.

Efter parningen begav jag mig till poolen med grannungarna, pool & bastu sen äntlien pizza på det (även om där inte va ananas på :/ ) blev det en bra avslutning på kvällen ;)


Red

Iväg och träna snart på Actic, träningskortet damp ned igår i brevlådan. Lagom nöjd kan jag säga!


"You took something perfect and painted it red"

ELF

Satt igår och kollade en dokumentär som spelas på svtplay.  Filmen heter The Environment Terrorist eller på svenska Miljöterroristerna. Mycket intressant ang. en av världens mest aggressivaste miljöorganisation som heter ELF- Earth Liberation Front.

Efter sett filmen och även under filmen var jag jävligt förbannad, kände för att själv spränga några byggnader så att säga ^^ Nä men 95% av ilskan var hur mkt folk blundar för sanningen, hur poliser behandlar situationer och hur man kan kalla det för terrorism när man försöker få folk att vakna upp och förhindra förstörelse av vår planet samtidigt som jag kanske inte håller med helt i deras metoder men kan mkt väl förstå dem. Har ibland känt att det får vara nog och göra något radikalt men samtidigt får man akta sig för hur radikal är.

Man vill få uppmärksamhet för problemen men det är en hårfin gräns mellan att få folk med sig och emot sig. Dålig publicitet och förstörelse av egendom som inte har med det att göra får bara folk emot sig men är det bara snälla metoder som gäller eller kan mer aggressiva vara ok? Ja, aggressivare metoder krävs i vissa fall för att nå framgång. Statistiken ljuger inte, Japanerna har aldrig förlorat så här mycket pengar på sin valjakt och så nära att stänga sin jakt pga SSCS aggressivare metoder. Sorry Greenpeace men i detta fallet misslyckades ni skarpt genom att bara följa efter och ta bilder men även för att ni inte kan sammarbeta.

Gillade detta citatet från en skogshuggare: "The industry tends to call the environmentalist radical, the reality is that 95% of the standing native forester in the United States have been cut down. It's not radical to try to save the last 5 procent, what is radical is logging 95%"


Filmen går att ses här:

http://svtplay.se/v/2773778/dox/miljoterroristerna


Föreläsning & djurrätt

Uppdatering kan va på sin plats med tanke på att det var ett tag sen nu.

I fredeskväll blev det hem till Sandy precis när jag kommit hem från Gbg, vi hade tacos kväll. Eller ja, först va tåget som var en halvtimme försenat x)

Mys med Natha & Sandy sen blev det lite spontantutgång. Sminkade och fixade oss för att sen halv 1 på natten hämta drickan hos Natha och slänga av mig i stan så jag kunde möta upp Max & Robin och och dra till metalbaren.

Väl hemma igen vid 2 tiden stupade man i säng runt halv 3 och upp 7 igen på lördag, lagom trött. Kom på att man kanske skulle ha socvsäck och liggunderlag med sig, haha, smart Mia, ute i sista sekunden.

Halv 9 träffade jag iaf upp Fia, camilla & Erik och mot Malmö körde vi.
Regionsträffen va jättekul, trevligt folk, god mat och intressant :)

Väl hemma igen på söndag slängde jag mig i grannens soffa med en kopp kaffe och kunde bara njuta av söndagskvällen framför tvn med barnen.

idag har det varit cv-uppdatering och föreläsning inne i stan om Etologi.

Ska upp tidigt imorgon, handla hem mat med mamma och sen hoppas jag hinna till Camillas debatt på industrimässan i Malmö.

sleep tight, ska iaf försöka med alla djuren i sängen som antingen sover, tuggar eller busar, herregud!


Saknar mitt längre hår och lockarna relativt mkt!
 

Marine litter - Ocean report

Film om hur skräpigt våra hav är och orsaken till det.Universitets djungeln

Ja vad ska jag säga! Jag vet vad jag vill men vet fan inte hur jag ska ta mig dit! Så efter 1 månads panik inför detta med universitet bokade jag igår en resa till Gbg och drog upp här idag. Har idag varit på möte med studievägledaren på Göteborgs Univ. i ett försök att klargöra denna djungeln!

Så valet är mellan Zoologi & Etologi. I Gbg söker jag Kandidatprogramet i biologi på 3 år, där jag kan välja mellan etologi & zoologi efter 1½ år och även marin inriktning på detta. Sen har jag sökt Linköpinges Univ. i Kandidatprogramet i biologi med inriktning Etologi & djurbiologi. Sist men inte minst har jag valt Etologi & djurskydd på SLU!

Hoppas helst på Gbg, tror jag! ah svårt det där! det är bra att jag har 1år på mig att bestäma mig etologi eller zoologi men samtidigt hade det nog passat mig bättre med etologi & djurbiologi fast det kanske inte är helt bra att inrikta sig specifikt på bara ett ämne. Tror också jag kärat ned mig en del i tanken på att bo i Gbg! Är ju en helt underbar stad med en goé dialekt (;

Ja nästa steg är att ringa Linköping imorgon för att veta vad dem har inom det marina-området.

Annars har jag myst runder i staden och tagit det lugnt. Jag gillar det där med spårvagnar men hade fan aldrig vågat köra bil i göteborg, hade lätt hamnat på ett jävla spår! Nä inga spårvagnar i Hbg tack! Staden är charmig som den är, behöver inga spårvagnar som förstör det!

Hemma imorgonkväll igen! Skönt, sen blir det regionsträff för djurens rätt Lör-Sön (:
Påskpanik

Påskpanik har jag minst sagt! så jäkla mkt som ska göras så  vet knappt hur allt ska hinnas med! 

Idag blev det ändå iväg med ungarna till Svalövs gymnasium och hälsa på alla djuren där, kultingar har kommit, kalvar med sen degusungarna blivit stora och åsnorna fick komma ut och gå en sväng.

Fika blev det vid halv 4 med min mobror inne i stan för att sen åka till Björn och hjälpa han med hans lärarexamens-arbete. kvällen avslutades med ett varmt bad och ett glas rött! så jäkla skönt var det.

Nu ska jag lägga in lite påskrecept vad jag ska laga till påsk. Lite kul med ngt nytt och utmanande som vegansk påskmat (; dock blir det mkt recept nu när man är ny på veganbiten och inte har tid att experimentera själv.

Janssons frestelse 6-8 portioner
ca 1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
1,5 dl kapris
1,5 dl gröna oliver, gärna med kärna
2,5 dl havregrädde (1 pkt)
1,5 dl sojamjölk
1 msk spad från kaprisen
1 krm malen kryddpeppar
salt
2 msk ströbröd
flytande mjölkfritt margarin

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor (använd gärna mandolin om du har det). Lägg den i en bunke med vatten medan du förbereder det andra så att inte potatisen blir brun. Strimla lökarna fint. Kärna ur oliverna och skär dem i mindre bitar. Blanda oliver och kapris. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form. Fördela olivröran över potatisen och lägg på resten av potatisen. Blanda havregrädde, sojamjölk, kaprisspad och kryddpeppar. Smaka av med salt. Häll blandningen över potatisen och strö över ströbröd. Ringla över flytande margarin och ställ frestelsen i nedre delen av ugnen. Grädda 45-60 minuter.


Juliga sojaköttbullar ca 20 st
2 dl torr sojafärs
2 dl kokta svarta bönor
½ gul lök
ca 0,5 dl sojamjöl
2 tsk soja
0,5 krm malen kryddpeppar
salt, svartpeppar

Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter. Finhacka löken och mixa bönorna fint. Blanda alla ingredienser i bunken. Ha eventuellt i mer sojamjöl så att smeten blir lätt att forma. Forma till bollar och låt dem vila i kylen i en timme. Stek dem sedan på hög värme några minuter.

Skärgårdssill utan sill
1 aubergine
2 msk finhackad rödlök
1,5 dl sojayoghurt
0,5 dl vegansk majonnäs
2 tsk pressad citron
2 msk svart tångkaviar
1 msk finhackad dill
några droppar liquid smoke
salt, nymalen svartpeppar

Skär auberginen i sillstora bitar. Koka dem mjuka och sladdriga i saltat vatten några minuter. Blanda sojayoghurt och majonnäs. Rör ner lök, tångkaviar och dill och blanda ingredienserna. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda ner dem. Smaka av med lite liquid smoke, pressad citron, salt och svartpeppar


Senapssill utan sill
1 aubergine (eller 1 burk stora vita bönor om du hellre vill ha det
½ dl söt senap, gärna Johnnys
1 msk socker
3 msk kallpressad rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 dl havregrädde
½ röd lök
½ dl finhackad dill
salt, svartpeppar

Skär auberginen i sillstora bitar. Koka dem mjuka och sladdriga i saltat vatten några minuter. Finhacka löken. Blanda senap, socker, olja och vinäger. Vispa ner havregrädden. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda med senapsblandningen. Rör ner lök och dill och blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.


Returning back

Har varit off nu ett tag men tänkte dra igång bloggen igen för det känns som att det börjar hända lite saker igen ;D

Sen jag kom hem har det varit jobb, välj utbildning, tänka på närmaste framtiden osv. Känt mig nere, hoppfull och besviken. Men nu känns det som att jag börjar lägga gammalt bakom mig och ser framåt mot dem positiva sakerna istället för det som inte skett.

Efter lagt upp bild på faceook på en jättegod vegansk lasagne tänkte jag dela med mig av receptet som kommer från http://veganvrak.blogspot.se

Nu var det så att jag fick sojafärs över från UKM med tacokrydda i. fick 1kg färdig sojafärs (det sväller efter tillagning) så följde inte helt måtten i receptet. men om man vill testa versionen med tacokryddad så är det som med köttfärs. stek upp sojafärs efter att den blivit kokt och krydda med sankta maria taco kryddblandning precis som det står i receptet på kryddpåsen. Sen hade jag dubbel sats bechamelsås (hellre för mkt än för lite) ^^ och jag hade mald muskot ist för riven då jag inte hittade det.Men så här ser receptet ut från veganvraks sida:

Lasagne 6 port
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
125 g sojafärs (torrvikt)
2 burkar hela tomater
2 msk tomatpuré
2 msk ketchup
riven muskot
salt, svartpeppar

Bechamelsås
5 dl sojamjölk
2,5 dl havregrädde
3 msk vetemjöl
riven muskot
salt, vitpeppar

ca 12 lasagneplattor

Sätt ugnen på 225 grader. Slå hetvatten över sojafärsen och låt den stå och bli mjuk. Häll sedan av vattnet. Hacka lök och vitlök fint och fräs sedan i lite olja. Ha i sojafärsen, tomaterna, tomatpurén och ketchupen och låt koka i ca tio minuter. Riv i så mycket muskot du vill ha och smaka sedan av med salt och svartpeppar.

Rör ihop vetemjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll sedan på resten av mjölken och grädden och låt koka upp. Riv i muskot och salta och peppra. Låt sedan såsen koka på svag värme några minuter.

Varva sedan lasagneplattor med färssås och bechamelsås. Börja och sluta med bechamelsås. Grädda i mitten av ugnen i en halvtimme.

RSS 2.0