Ännu en varm dag i Perth. Igår var Madisons födelsedag vilket firades med att vi gjorde cupcakes med glasyr till hennes skola oh till oss på kvällen. Har lärt mig göra en annan sorts glasyr och jag gillar det (:

Sen vid 3 vandrade jag och Griffin upp till skolan för att möta Harry, Madison och föräldrarna där. Dem skulle på föräldramöte i 15 minuter så passade busungarna + Mia (Madisons kompis) på skolans lekplats. Skulle ge mina barn snacks så en mamma som sitter bredvid mig kollar lite överraskande och frågar hur många av barnen är mina. Haha förklarade snällt att jag var nanny för 3 av barnen :P spelade fotboll med pojkarna och när föräldrarna kom ut ville pappan genast köpa fotboll till pojkarna, haha. Så en blå fotboll blev det som jag spelar boll med pojkarna nu ;D


Idag började jag 8, ville fan inte gå upp från sängen, va jättetrött fram tills 11 tiden då jag vaknade upp. Hade bara Griffin då dem andra två är i skolan. Vi spelade lite boll, ritade la på stora mattan och kittlade varandra, haha, helmysig kille när han har sitt rätta humör (; Sen kom simläraren (Mitchell) och mamman va försenad med ungarna, haha, men tur vi har Griffin som kan underhålla (: måste ju även påpeka att läraren är rätt het, haha.

Pappan är borta över kvällen med arbetet så medan ´mamman la ungarna lagade jag maten. Vi funkar väldigt bra ihop, pratar mkt om allt och vi samarbetar bra :)

Lite träningsvärk i benen idag och magen efter träningen igår, men skönt att komma ut på kvällen och jogga, men va för trött idag :P magträningen görs dock varje dag (; Matshemat går oxo bra, man har sina stunder då man kan nästintill göra allt för en bit choklad. men håller fortfarande löftet (; no candy förrän helgen dvs bara imorgon kvar :) Pappan har börjat gå hos en dietist så enda målet jag inte gör själv (kvällsmaten) är som vi gör nligt dietisten för att han ska gå ned i vikt. Vilket är bra för mig då det är det enda målet jag oroat mig för att äta ohälsosamt. Så skönt att man äter mkt sallad & grönsaker om dagarna :)

Har 2 nya filmer till helgen (; Narnia 3 och stomp the yard 2, mys! helgen uppdatering kommer imorgon, sov gott, natti ♥


Hahaha, sevärd! en mellanstadie eleves uppsats om kor.
http://www.youtube.com/watch?v=Jxb-XfzPguM



uwa

Igår var jag på UWA (University of western australia). Jag va väldigt förväntansfull kan jag säga, har drömt om denna skolan sen 5 år tillbaka. När jag kollade skolor för marinbiologi i Australien va det fler skolor än denna jag kollade på. Men det är ngt med denna skolan som fick mig att fastna, redan på bilderna blev jag kär i den gamla stilen av byggnaderna och hur skolsystemet verkade vara uppbyggt. Nu 5år senare var det dags att se skolan på riktigt. Oc det var fantastiskt. Följde eleverna från bussen ned i tunneln går typ 5 meter sen är du ute i solen och ser stor gräsmatta, palmträ, ett stort träd som skuggar och alla dem gamla byggnaderna.

Började med att gå till biblan (typiskt mig) och det är stort och jättebra. små studierum och små skrivbord. Jättemkt böcker, helt otroligt hur mkt böcker! Sen gick jag lite runt om och hittade till sist internationella centret. pratade med en underbar tjej där som gav mig info om utbildningen och att dem bytat utbildningen till marine science för att få mer kunskap men även för eleverna att andas lite mellan studierna. Det som krävdes för att komma in var matematik 3, vad nu det betyder :S har ju upp till matte D, bara E kvar om det är det som fattas.
Var bara på skolan dryft 1h för jag kom lite senare på dagen runt 2-3. Men jag är kär, va tvungen att hålla mig för att inte le som en idi när jag gick in på skolområdet, försöka smälta in, haha!

Går med fjärilar i magen och är motiverad att börja studera, vilket va en av anledningen till denna resan, uppleva världen på egen hand oc bli studiemotiverad. Oc jag älskar naturen här i västra delen. Har inte regnat en enda gång när jag varit här, har varit strålande solsken varje dag, inte en dag under 28 grader! En av dem bästa marinmiljöerna oc allt är så skyddat! 'En av dem första sakerna jag såg på skolan va ett stor tygblanket om carracing för miljön! Detta passar mig så bra!

Självklart kostar det, men som jag alltid sagt, söka stipendier, jobba 1-2 år och lägga undan pengar, ta ett lån, för mig är kvalitén på utbildningen det viktigaste, pengarna kommer inte hindra mig! Jag vill inte stå där efter 5-6 år lång utbildning och bli nekad att göra min dröm för att jag har en skitutbildning från Sverige som inte kan jämföras med Australien. Även i Sverige måste jag betala lägenhet, mat & nöjen. Så nä, jag är självsäker förutom min grammatik. prata på engelska och förstå inga problem för 5 öre. Mer grammatiken som beöer förbättras som meningsuppbyggnader xD men blir Eng C när jag kommer hem och just nu läser jag bara engelskaböcker (: Grammatiken ska jag fan fixa =)

2 internetbilder! (:


Byggnaden på framsidan, bakom där är alla byggnader!



'Denna stilen är byggnaderna (:


Come alive

I lay there in the dark, I close my eyes
You saved me the day you came alive

Still I try to find my way
Spending hours, endin' days
Burning like a flame behind my eyes
Drown in out, drink it in
Crown the king of suffering
Prisoner, slave to the disguise
Disappeared the only thing
Bittersweet surrendering

Knew that it was time to say goodbye


If everything could ever feel this real forever


jävla skit. kan inte ladda upp 2 bilder, men så är det väl ibland :/

Idag har det bara varit lugnt, poolen och tagit hand om ungarna på kvällen. Föräldrarna blev tvungna att åka in med hunden och avliva honom, han har inte mått bra dem senaste dagarna, svårt att andas och han har haft cancer ett tag nu. Så tråkigt med ingen hund :/

Hade en underbar dröm, jäkligt förbanad att jag vaknade upp, haha, ogillas skarpt!
Annars bara haft roliga chat med Joel & Philip. haha, jo, ngt förvirrande i camen och en missuppfattande mening, haha, så fult! Joel pratade om att han börjat odla skägg nu för jag mobbade han för hans skäggstubb i camen, han sa ngt mellan låren och jag bara "jag tror inte du är så vig", haha, väldigt missuppfattning där xD

'Har även inte kunnat gå ut och gå på 2 dagar för haft skoskav, får börja med strumpor när jag tränar ^^ på det imorgon igen, dags för magträningen nu sen sängen om 1h typ. ledig imorgon, funderar på universitetet! haha, självklaart va min första tanke "vad för skor och kläder ska jag ha" x)

Natti

En av kyrkorna i Fremantle


Min nya topp (70kr) och 2 ringar (35 kr/st) allt rea :P




sunny saturday

Underbara lördag!

Drog till Fremantle vid 12, jag är kär i den staden, den är så underbar! Impuls på att leta efter en strand och chilla vid. Letade som en jävel men efter nog 45 min letande såg man båthamnen sen den minsta stranden jag sett men perfekt. lite klippor runt om så kändes lite privat. Va inte mpng alls och dem som va där var mest ungdomar i min ålder. Iskallt vatten och 36 grader, härligt! Vid 3 tiden efter ca 1½ solande gav jag mig och shoppade lite. Blev även några foton, men för varmt, ville bara in i skuggan typ även om det är härligt på ett annat sätt. STötte på 2 svenskor idag, haha lite kul. En av dem skulle fota ngt så jag väntade tills hon va klar för att inte gå framför kameran och sa bara "no worries" till hennes kompis.Sen sa hon "Jonna, skynda dig" och jag bara skrattade lite och sa på svenska det är ingen fara och dem blev rätt chockade och började sen skratta med ^^ Shoppade 2 ringar på rea i en affär som heter Diva, dem snyggaste smyckena jag nånsin sett! så jävla coola, söta, fina, allt! dem har alla stilar! och inte jättedyrt med. dock är deras ringar oftast för små för mina kornfingrar, men dessa 2 passade :) blev även en genomskinlig '"blus" att ta över ngt annat, skitsöt. bilder kommer imorgon :)

Vid halv 5 va jag hemma igen och familjen hade 1 annan familj över, såvi gjorde pizza, sen gick jag upp på mitt rum, HIF-BoIS spelade ju, så följa matchen och äta lite godis. Inte alls så godissugen längre, så sockersuget börjar ge med sig. Gillar med kexen med pizzasmak som knappt innehåller ngt socker (;

imorgon ska jag ta busfröna till stranden, Madison & Harry älskade mina snäckor jag plockade häromdagen när jag & Griffin gick till stranden och badade. Annars får vi se, kanske Perth, ångrar att jag inte köpte dem byxorna i måndes x) och hade bara små storlekar idag i fremantle :/
'
Längtar till fredag, åh, ge mig nu! 18.30 ska seashepherdgänet samlas i Fremantle för pizza, öl och visningar från kampanjen som precis avslutat av folk från båten samt snack om vad som händer härnäst i seashepherd och nästa kampanj (som jag förhoppningsvis är ombord på).

Nä, nu är det sex and the city och chilla innan säng, 00.22 nu och rätt sliten :P


dålig bild på mitt seashepherd halsband. En fena i trä, bättre bild imorgon (;





sockerfritt godis

Hittade denna svenska sidan med massa sockerfritt godis (till bra pris) att beställa hem. ska ju testas när man kommeer hem igen (Y)

http://www.sockerfri.com/1


Cover up my eyes

Träningsvärk och helt slut ikväll! Igårkväll blev det 45 minuters powerwalk med lite jogging samt magträning efter. Helt sjukt vad motion gör för dina celluliter! hade rätt mkt innan jag gick igår kväll när jag kom tillbaka efter duschen, allt borta :s klagar ju inte, men sett detta innan efter jag tränat, att röra på sig får dem verkligen att försvinna! Snackade med Brandon (en kompis som är personlig tränare i gbg) behövde lite tips ang nedre delen av magen, typ under naveln. Har haft problem med en liten samling av fett där sen typ 3-4 år tillbaka. Så vi fick lite tips! haha, bra med såna vänner (; ska börja se resultat om 2 veckor (:

Skypade med min darling igår, Sandy. haha, vi saknar vår hemlösa man på trappan med sin nalle (Y) haha det är sandys bästa vän när hon är full! ger massa pengar och hälsar på nallen samt ett foto ;) haha, fan va kul vi haft det! Prata en massa och skrattade ;) som vi ska partaja när jag kommer hem (kommer hem efter henne).
Vi kom in ppå nyårssaluten! det är helt sjukt, har gått i tankarna att åka hem typ 2 dagar innan nyårssaluten bara för jag står knappt ut med tanken att missa det 1 år till. Nyårssaluten är för mig en av årets höjdpunkter. Foboll i flera dagar, lag där man nästan alltid känner ngn, sen har man sina egna lag (Påarps GIF, HAIS och Kullavägen) som man gapar för! haha! och varenda kotte som är värd att möta och kolla in är där! och ja en massa fjortisar med ett ton för mkt smink och brunkräm som är orange, men även i det bästa ska ngt dra ner kvalitén. Sen jag & sandy kollar knattarna, finns inget bättre, tårarna sprutar när klungan anfaller bollen!

Annars saknar jag HAIS matcherna, ska bli skönt att komma tillbaka till all fotboll, HIF, HAISmatcher, Påarpsmatcher nyårssaluten ;) får nog ta mig ned och kolla in snyggingarna i Aussiefotboll, försöka förstå mig på dem reglerna ;)

Har som sagt lovat varmt väder i helgen, så stranden för min del imorgon sen får vi se vad som händer :) nä försöka hitta ett skit på tvn, väldigt svårt, australiensk tv är ngt av det sämsta! inga bra filmer ikväll, seriöst?!
Har annars äntligen skickat mail till skolan (University Of Western Australia), är så välkommen så att kolla in utbildningen och skolan, så ska ta en vardag ledig och besöka :D


Perth på kvällen från Swanrivern, självklart inte min bild, men min kamera har ingen vmzoom (;

Every day, is a special day

Im back!

Inte hänt alltför mkt.

tisdagen softade jag och Harry, lekte och spelade lite spel. Sen la vi Griffin och sen va det naptime för Harry. Så dem ov till 14.30 väcka busfröarna och hämta Madison på skolan. sen hem, förbereda lite och vidare till tennis 16.00. Griffin har nästan brutit axeln eller nyckelbenet, kommer inte ihåg vilken. så försöka få han att hålla sig borta från klätterställningen va en liten utmaning ^^ men det gick bra endå. När vi kom hem igen så smarte jag la min bok på taket när jag tog ut Griffin från bilen, glömde den där och sen körde pappan på kvällen iväg med bilen. haha, ja, min bok är borta och mitt bokmärke som va ett kort av Gaston :( men får helt enkelt låna boken på biblan :P

Igår (onsdag) knappt ngt jobb, Griffin sov typ under hela min arbetstid och Harry & Madi var i skolan.  Så tagit det lunt hela dagen sen på kvällen blev det promenad längs floden igen med hunden. floden heter ju som innan nämnt Swanriver och det är för deras rika mångfald på svarta svanar. Och igår fick jag äntligen en närmare titt på dem (:  Men får nog skippa han för tror det är lite för jobbigt för honom och jag vill gå hela tiden och han kissa, haha, ingen bra kombination. Jag började även med ett matschema för att få mer koll vad jag äter och föbättra mina matvanor. Men det ligger rätt bra, är som sagt mest sockret jag vill få mer koll på och minska sötsuget. Nu är det rätt mkt frukt, även om det är bättre än vanligt socker så matar jag mitt sockersug så försöka äta mindre frukt med :P

Idag började jag 10.00, städerskan och tvkillen va här. så typ kläder på, frukost sen gå ut med Griffin i 2h. vi gick till stranden i närheten här och badade lite. skojar inte, miljontalssnäckor, helt skadat, plockade några men bara kryllar av dem, skitfina! Lägga Griffin till säng och göra lunch, sallad med böner och en grovbrödsmacka (: Snart kommer Harry & Madi hem och sen kommer simläraren, Mitchell och barnen har simlektion i poolen vars 20 min. sen får vi se vad som händer. Blir ut och gå igen. Ska försöka göra det varje kväll, är riktigt skönt och annars sittr jag bara framför datan endå. Längtar tills min Ipod kommer som mamma skickat nu så jag kan springa. Klarar fan inte det utan musik :P

Bilder från promenade igår(onsdag)

Perth & svarta svanar





parken


Parken


solnedgång vid floden i parken


Perth






Svarta svanar








Oski (hunden)


Weekend

A new smile replace the old one and make me forget the past and look forward, there my future is.

Tillbaks igen efter en skön helg.

I lördes blev det kinamat till frukost med familjen. Fullpackad resturang och jag testade en massa nya saker, vissa saker kommer inte testas igen kan jag säga x) men det va jättetrevligt med Griffin (lill-killen) som underhållde oss alla :P  familjen hade en vän över på kvällen som jobbar åt samma företag som Brad fast i Japan. Så det blev hemmalagade pizzor i woodfired-pizzaugn ;) smakar bättre än köpepizza, oslagbart! sen på kvällen tog jag och hunden en promenad längs floden. Det är så vackert här, gräsmatta stor som gröningen och jättevackert! ska ta med kameran nästa gång! Va jättevarmt under dagen men på kvällen blev det skönt med lite kyligare vindar, så  gick nöjd i shorts och linne.

På söndagen drog vi till en strand i närheten. Säger bara en sak, slå er i väggen alla1 jäkla vilken strand, skitvackert. men vi åkte inte dit för att bada utan kolla konst. haha! jag vet! massa konstverk längs hela stranden, dock riktigt coolt, besviken över att kameran inte följde med. Vi såg delfiner låååångt ut i ingenstans i havet,, inte särskilt mkt att kolla på när man knappt såg dem. 'Sen på kvällen gjorde vi pizza igen :P resten av kvällen spenderade jag i min säng, videosamtal med en sleten bakis och sjuk Joel, hahaha, och kollade avatar, glömt hur bra den filmen är, kärlek!

Idag har jag varit ledig så blev ett besök i Perth! ja, jag ska fan bo här! älskar hur det är runt om Perth och inuti Perth. Perth är mest en affärsstad med massa företag men naturen är underbart! självklart finns det gator med butiker med, även om det tog mig ett tag innan jag av en slump vandrade in på några x) Började dock med att gå runt lite sen hamnade jag i parken utanför rättegångssalarna och satte mig under några palmträd vid floden och läste i min bok. Sen rörde jag på mig och shoppade ;)

Tog bussen hem och har lärt mig själv 2 nya genvägar till huset idag (Y)

Annars som ni kanske märkt har jag börjat skriva dikter igen. Vet inte vart det kom ifrån, inte skrivit på typ 1 år av ingen orsak alls.

Åh fan, glömt mitt vatten där nere! ah, pallar inte hämta det, haha. Här så är dricksvattnet det som kommer från maskinen på kylen medan det i kranarna och duschen innehåller mer klor än vanligt dricksvatten.

Nä hämta det där vattnet och frukt och sen se lilla sjöjungfru, visste ni att det finns 3 filmer? :O ska se 1an idag, 2an imorgon och 3an på onsdag! sugen på lilla sjöjungfru i flera dagar!


Perth på kvällen, skitdålig bild, få försöka igen när jag inte har en dragande hund som rycker i armen.



Trosor, linne och väska jag shoppade idag. Va nära till ett par skor, men gick därifrån (a) men det är inget bestämt ännu ;)


R.I.P Morfar

In my heart you will always be ♥ R.I.P Morfar

Detta inlägget kommer inte bli lätt att skriva men samtidigt känner jag att jag måste på ngt sätt, kanske främst till min familj och släkt på andra sidan jorden.

Igår på morgonen dog min morfar när han tog sin dagliga promenad i Påarp. Han dog direkt av en hjärtinfarkt mellan min moster, mitt hem och hans barndomshem i Påarp. Så han kunde inte dö på en bättre plats.

Fick veta beskedet igårkväll på min tid och kvällen är vä'ldigt suddig. Ringde hem, ringde moster som bor hos mormor nu och pratat med vänner. va rätt utmattad när jag äntligen gick och la mig vid 1 tiden och för första gången på flera dagar somnade jag snabbt. 

Även om beskedet inte bör komma som en chock var det ändå förvånande. Morfar har alltid varit sjuk genom hela mitt liv, allergier, hosta, mediciner hit och dit. Men ii övrigt har han alltid sett bra & stark ut.

Det är svårt att vara på andra sidan jorden och inte med min familj, släkt och vänner. Hade åtminstonde önskat att jag var i surfers med mina vänner där. men samtidigt har mina vänner där hemma varit väldigt stöttande och som jag vet finns där!

Dessa 2 dagarna har varit en berg- och dalbana känslomässigt. från att i ena stunden må bra och allt känns bättre till att bara bryta ned i tårar i nästa. Morfar & jag stod varandra nära och för mig var han världens bästa ända sen jag va liten. Hans intresse för djur och fåglar smittades snabbt över till mig och jag har aldrig varit sur på min morfar. Har bara positiva minnen av honom som kommer leva kvar i mig. För mig finns det ingen mer kärlekfullare och mer älskad människa än min morfar och jag försöker hela tiden tänka positivt. Han har sett sina barn och barnbarn växa upp och bli vuxna, han fick sin knäoperation och möjlighten att gå långa rundor igen, sin trädgård som han älskade, han hade en familj som älskade honom och mormor som alltid va där. Han var en lycklig människa som levt sitt liv bra.

Jag är glad att jag besökte dem ofta och att jag hade årlig semester i stugan med mormor & morfar. Jag fick 20 år med denna underbara människa medans vissa bara får några år med sin morfar. Han var med på min bal & student och jag var det yngsta barnbarnet. Jag har aldrig varit en person som drömt om mitt bröllop men det va alltid ngt jag visste och det var att på inbjudningskortet skulle det stå ingen parfym eller doft alls för den personen kommer inte få närvara (morfar tålde inte starka dofter). Jag är bara glad över alla minnen med honom och jag kommer sakna honom mer än vad jag kan förklara i ord. Det kommer kännas konstigt att återvända hem och han inte är där eller att vissa saker inte finns där. Det kommer kännas konstigt att när jag missat ett tåg eller när jag tagit tåget hem till påarp att inte gå hem till dem för en liten stund och få ngt att dricka eller äta och bara umgås.

Det jag har varit mest orolig över är mormor. Alltid när jag såg min mormor & morfar tsm, sida vid sida, blev jag varm i hjärtat. och det var alltid så skönt att veta att dem hade varandra och dem funkade så bra ihop även efter alla dessa år. Så ag blev lättad och glad när min moster berättade att hon vill skaffa en hund. För det är exakt det jag tänkte när jag hörde om morfar, att mormor behöver ett djur till sällskap.

Jag har inte mkt mer att säga, är halv3 på natten och ögonen gör ont av allt torkande och jag är utmattad, det är för mkt tankar och känslor hela tiden.

I'm falling apart, I'm barely breathing
With a broken heart, That's still beating
In the pain, There is healing
In your name, I find meaning
I may have lost my way now
But I haven't forgotten my way home




Engelsk översättning

Till mamma, finns en svensk översättning nedan (;

http://www.yunuslaraozgurluk.com/node/191


Ex-dolphin trainer: I CAN’T BARE TO EARN MONEY FROM SUCH A JOB!

We met Melisa Sevim, an ex-dolphin trainer, by the video she prepared about dolphin parks called “The Other Side of the Medal; Marine Parks”. She told us her new objectives about marine mammals while she assessed her previous job and answered our questions sincerely.

Hi Melisa, could you tell us about yourself?

Hi, I’m a senior student in the Fisheries Engineering Faculty. I was a dolphin trainer; this is also called a dolphin handler.

 

What is dolphin training? How is the process?

Mostly, dolphin trainers enter into a dolphin’s life as early as the first time it is captured: they support and help the capture of the dolphins. The captured dolphins are then transported to dolphinariums first where they become accustomed to eating dead fish in the first place, and later to communicating with people. The trainers start taking care of all needs of the dolphins and train them for the shows. The largest number of people working in this sector are from Mexico, followed by Russia, Ukraine and Spain.

 

Is there a school or a special course to be a dolphin trainer?

There is a two-year program in California called Moorpark College's Exotic Animal Training and Management (EATM) but this does not give the exact definition of dolphin training. There is ABC Animal Training in Mexico. They offer one-week or sometimes one-month courses. But this job is usually learnt by experience rather than school, and references are more important than a diploma.

 

Why did you choose this job? What kind of an experience was it for you?

I’ve always dreamed of working with marine mammals ever since I was a child. Even when there was no profession as such, I dreamt of it. While I was working as a dolphin trainer, I never took it as a regular job between the work hours. I was spending my time watching the dolphins from early hours of morning until evening too see if they were OK. However, after a while I saw things that I could not stand anymore and decided to take care of marine mammals in a different way.

What was the actual reason for you to quit?

I saw the death of several dolphins and started to feel hopeless about it. I couldn’t bare the fact that I wasn’t able to save them! This made me consider other options to do more. Then I decided to struggle to protect them. 

It seems that what you’ve been through caused you to change your direction completely. What are you doing now?

Now I’m working with Underwater Research Society - Marine Mammals Research Group (SAD - DEMAG) as a volunteer. We have issued the “Dolphins, captives of the pools” report recently.

If we get back to training, how long does it take to make a dolphin get used to eating dead fish, being trained and making shows?

I haven’t trained a newly captured dolphin but in this sector it’s common to see a dolphin getting used to eating dead fish and being trained in almost two months. A simple show requires a 6–month long preparation. These periods also depend on the trainers: if they are not experienced enough, it may take longer. However, the dolphins’ adaptation period is much longer for the ones coming from Japan-Taiji because of the physical and mental trauma they had been through.

DOLPHINS UNDER PHYSICAL VIOLENCE

If the dolphins reject training, are they given less food or are they treated harshly? How is the actual process?  

This completely depends on the trainer. When I was a trainer, there was this dolphin I fell in love and had a strong connection with. It was 17 years old, like it was a bit older compared to other dolphins. It would get bored very easily in the training pool and would swim away to the other side of the pool. It didn’t care about the food or the instructions. There was an experienced trainer who got well with it but they were in different pools. This dolphin was obedient to me thanks to the connection I made with it, my compassion and patience. This was my style but I also witnessed a trainer committing violence on a dolphin. Clearly, there are two types of trainers. There are many who do this job merely for money and those are the ones who torture animals, especially the Russian trainers are the cruellest.

What do you mean by “committing violence”?

He was beating the dolphin! This is common: they beat, they kick, and some trainers don’t even give food. Bad trainers do that. The good ones, on the other hand, choose to start from the beginning, trying to cheer up the dolphins with little games during the training sessions. As you can guess, dolphins are getting bored with these trainings.

So can we say violence is also a part of dolphin captivity?

Absolutely! Unfortunately when the dolphins are trained by trainers who do not likes this job and would do it only for money, they are more likely to get exposed to violence and beating.

Are dolphins left hungry?

This also depends on the trainer. A good trainer gives the treat to the dolphin in order not to leave it hungry by making it perform some basic stuff even if the dolphin doesn’t do what it is told to do.

What do you think about “dolphin assisted therapies” (DAT)? Have you ever been to one of them?

Yes, I worked in a therapy pool. I saw a handful of children and families who would not improve and leave after 2 or 3 sessions but also met a few who got positive results. I don’t know what the actual scientific explanation is but the healing and neutralizing effects of the water are usually mentioned. That would be the explanation.

THERE ARE “ANTI-CHILD” AND AGRESSIVE DOLPHINS THAT HURT EACH OTHER OUT OF RAGE

 How is the life of a captive dolphin?

They struggle immensely to live with different species in the same environment. Especially male dolphins in mating season get very nervous as they are not in same pools with female dolphins. They are kept in a very small space and their sonar system is utterly collapsed in a confined pool. Captivity is a state in which the dolphins become dependent on human and literally get spoiled. Despite everything, sometimes they try to have fun and get rid of the boredom by playing with their toys. They may also have very harsh fights with each other: I know a dolphin smashing another’s fin. These are the realities people do not even know. A captive dolphin’s life does not wholly consist of what people see in shows.

I WAS ALMOST KILLED!

We know of captive dolphins and whales that harmed their trainers out of aggression. Have you ever experienced such a thing?

Yes; I was almost killed once. I was working with a dolphin who really hated children. I was together with four children in that pool. Suddenly, the dolphin got annoyed with the children and jumped over me so violently from the other side of the pool that it almost fell on me, an animal of 200-250 kg! Luckily it fell near me. I remember distracting the attention of the children by not getting them panicked and taking them away. That dolphin did this when it was not included in a swimming program or given any instructions. This is one of the dangers that should not be underestimated. I suggest the enthusiasts to make a little research on the internet and watch the videos they find. These reactions may be due to many things including captivity, being left hungry, getting angry, etc… You wouldn’t really like to make a dolphin angry! 

What do they do when they get angry?

My first swimming experience with dolphins was with very unhappy and angry dolphins. They hated what they were doing so much! After I swam with them, the trainer gave them their treat and the session was over. As I didn’t know the session was over, I tried to go on swimming with them and dived together with one of them. All of a sudden, he shook me off his back and pushed me away. We can say that he beat me in his own way. I mean he said “I did what I had to do, why are you still chasing me?”  

THEIR FINS BEND BECAUSE OF CARRYING HUMANS

So, what are the dangers of swimming with dolphins for the dolphins?

First of all, the biggest mistake is holding their dorsal fin and swimming like this. The fin on their back is made of cartilage, not made of bone as the pectoral fins. The dolphin that didn’t want to swim with me in 2005 is now in İstanbul and his dorsal fin is bent.

Female dolphins in dolphinariums are mostly known to give stillbirth babies. What is the reason for this?

Because the animals continue to make their shows even when they are pregnant! There is a performance bit called “beaching”. The dolphins stand on the platform near the pool, putting their caudal fin in vertical position. This directly causes the fetus die. Female dolphins swim all the time while they give birth in their natural environment. But under captivity, the pools are too small to do this. It is also possible for the baby dolphin to suffocate, if the mother cannot get the required vaginal opening. And also not having a veterinarian in many of the parks causes this too. This is because the specialist veterinarians come from abroad and the parks do not prefer to do this as it would cost them a lot.

We think we can have an empathy with dolphins but what about the people who come for swimming sessions? Do they realize the effects of the captivity on dolphins?

No, not during the shows... They usually come and leave very happily.

You remind us the creator of The Cove, Ric O’Barry, in terms of your decision to quit dolphin training and becoming a libertarian/activist. Your stories are quite similar. What do you think about Ric O’Barry?

I really appreciate him. I contacted him to ask if I could use the images on The Cove in order to raise public awareness in my country. He instantly replied me and gave me the permission for the photos. When I finished the video, I sent him and he quite liked it.

THERE ARE TRAINER WHO “DON’T CARE”

In the last few years, all the hidden secrets of this sector have been revealed. How did this affect the trainers? Is everybody so reactive like you or are there reckless people?

There are trainers who want to quit but can’t because of financial issues. I’m sure they are going to quit in a few years. Unfortunately, some of them think differently; they say “I have a good job where I work with animals. People get my cool photos and I charm girls/boys this way. I really don’t care about the rest!”

What are your plans for the rest of your life?

First of all, I don’t want to be a part of any commercial activity involving these animals. I mean I don’t want to earn money on them. Instead, I want to participate in voluntary activities. So I will change the direction of my career and have a different profession. But I will go on to take part in different projects voluntarily for all the marine mammals.

Do you have a message for the ones who dream of “being together” with dolphins and becoming a dolphin trainer?

I suggest them to work for rehabilitation centres to heal them and make them free instead of training them and making them captives.

Melisa, do you think the dolphins are “smiling”?

I believe I made this issue very clear in the video I prepared. Everyone thinks that they indeed smile but you can see the same expression when they are dead as well…

What would you like to say as the last words of our interview?

This sector owes its existence to people showing interest in dolphin shows. When people quit going to dolphinariums, these centres will not keep on earning money and they will shut down inevitably. But first of all, being aware of the situation and raising awareness among others is necessary. People should stop going to dolphinariums and inform others around them.

Thanks for this nice conversation Melisa...

The same here. I’m glad to have met you!


Photos: Melisa Sevim

Translation: Ayşegül Seç




Svensk översättning

Till Mamma. Här kommer en svensk översättning av artikeln (; har bara kört den genom ett översättningsprogram så kan vara några ej korrekta meningsuppbyggnader.

Ex-delfintränare: Jag kan inte stå ut med att tjäna pengar från ett sådant jobb!



Vi träffade Melisa Sevim, en f.d.-delfintränare, av videon hon förbereder om delfinarien kallas "den andra sidan av medaljen. Marina parker". Hon berättade om sin nya mål om marina däggdjur medan hon bedömde sitt tidigare arbete och uppriktigt svarade på våra frågor.

Hej Melisa, kan du tala om dig själv?

Hej, är jag en äldre student i fiske Engineering Faculty. Jag var en delfintränare. Detta kallas också en delfin hanterare.



Vad är delfiner utbildning? Hur är processen?

För det mesta delfiner utbildare inträder en delfins liv så tidigt som första gången den fångas: de stödjer och hjälper  fångsten av delfinerna. De fångade delfinerna transporteras sedan tilldelfinarium först när de blivit vana vid att äta döda fiskar i första hand, och senare att kommunicera med människor. Utbildare börjar ta hand om alla behov av delfiner och utbilda dem för shower. Det största antalet människor som arbetar inom denna sektor är från Mexiko, följt av Ryssland, Ukraina och Spanien.



Finns det en skola eller en särskild kurs till att bli en delfintränare?

Det finns ett tvåårigt program i Kalifornien som kallas Moorpark College exotiska djur utbildning och förvaltning (EATM) men detta ger inte den exakta definitionen av delfinutbildning. Det finns ABC djur utbildning i Mexiko. De erbjuder en vecka eller ibland en månads kurser. Men det här jobbet är vanligtvis lärt genom erfarenhet i stället för skola, och referenser är viktigare än ett diplom.





Varför valde du det här jobbet? Vilken typ av en upplevelse var det för dig?

Jag har alltid drömt om att arbeta med marina däggdjur ända sedan jag var barn. Även när det inte fanns något yrke som sådan, drömde jag det. Medan jag arbetade som en delfintränare, tog jag aldrig det som ett ordinarie jobb mellan arbetstid. Jag spenderade min tid genom att titta på delfiner från tidiga timmarna av morgonen tills kvällen för att se om de var OK. Men efter ett tag såg jag saker som jag inte kunde stå ut med längre och beslutade att ta hand om marina däggdjur på ett annat sätt.

Vad var den verkliga orsaken till du att du slutade ditt jobb?

Jag såg flera delfiner död och började känna mig hopplös om detta. Jag kunde inte stå ut med det faktum att jag inte kunde rädda dem! Detta fick mig att överväga andra möjligheter att göra mer. Jag beslutade sedan att kämpa för att skydda dem.

Det verkar att vad du ha gått genom har gjort att du ändrat din riktning helt. Vad gör du nu?

Nu arbetar jag med undervatten forskning samhället - marina däggdjur Research Group (SAD - DEMAG) som volontär. Vi har nyligen utfärdat rapporten "Delfiner, fångar av pooler".

Om vi går tillbaka till utbildning, hur lång tid tar det för en delfin att vänja sig vid att äta döda fiskar, bli tränad och uppträda?

Jag har inte tränat en nyligen fångad delfin men i denna sektor är det vanligt att se en delfinvänja sig vid att äta döda fiskar och bli tränad i nästan två månader. En enkel show kräver en 6–månaders lång förberedning. Dessa perioder är också beroende av utbildare: om de inte är tillräckligt erfaren, kan det ta längre tid. Delfiners anpassningstid är dock mycket längre för de som kommer från Japan-Taiji på grund av de fysiska och psykiska trauman de har gått igenom.


DELFINER UNDER FYSISKT VÅLD

Om delfinerna vägrar träna/lyda, ges de mindre mat eller/och behandlas de hårt? Hur är den faktiska processen?

Detta beror helt på tränaren. När jag var en tränare, var det en delfin jag blev kär i och hade ett starkt samband med. Den var 17 år gammal, den var lite äldre jämfört med andra delfiner. Den blev lätt uttråkad i träningspoolen och simma iväg till andra sidan av poolen. Den brydde sig inte om mat eller instruktionerna. Det fanns en erfaren tränare som hade bra kontakt med den men de var i olika pooler. Denna delfin var lydig för mig tack vare mitt sätt att göradet, min medkänsla och tålamod. Detta var min stil men jag bevittnade också en tränare begå våld på en delfin. Uppenbarligen finns det två typer av tränare. Det finns många som gör jobbet bara för pengarna och de är de som torterar djur, särskilt ryska tränare är dem grymmaste.

Vad menar du med "begå våld"?

Han misshandlade delfinerna! Detta är vanligt: de slog, de sparkade och vissa tränare gav inte ens mat. Dåliga tränare gör så. Bra tränare, å andra sidan väljer att börja från början, försöker muntra upp delfinen med lite spel under träningen. Som du kan gissa, blir delfinerna uttråkade med dessa träningar.

Så kan vi säga att våld är också en del av delfinfångenskap?

Absolut! Tyvärr när delfinerna är utbildade av utbildare som inte gillar det här jobbet och gör det endast för pengar, är det mer troligt för dem att bli utsatta för våld och misshandel.



Lämnas delfinerna hungriga?

Detta beror också på tränaren. en bra tränare ger belöning så att delfinen inte lämnas hungrig genom att få den att uppträda enkla konster även om delfinen inte gör vad den blir sagd att göra.

Vad tycker du om "delfiner biträdas terapier" (DAT)?
Har du någonsin varit i en av dem?

Ja, arbetade jag i en pool med terapi. Jag såg en handfull barn och familjer som inte förbättras och lämnade efter 2 eller 3 sessioner men träffade också några som fick positiva resultat. Jag vet inte vad den faktiska vetenskapliga förklaringen är men de helande och neutraliserande effekterna av vattnet nämns oftast. Det skulle vara förklaringen.


DET FINNS "ANTI-BARN-" OCH AGRESSIVA DELFINER SOM SKADAR VARANDRA I HÄFRTIG VREDE

Hur är livet för en delfin i fångenskap?

De kämpar otroligt att leva med olika arter i samma miljö. Särskilt manliga delfiner under parningssäsongen blir mycket nervösa eftersom de inte är i samma pooler som dem kvinnliga delfinerna. De hålls på en liten yta och deras sonarsystem system är ytterst komprimerad i en begränsat pool. Fångenskap är ett tillstånd där delfinerna blivit beroendeav människor och bokstavligen bli bortskämda. Trots allt försöker de ibland ha roligt och få bort tristessen genom att leka med deras leksaker. De kan också ha mycket hårda strider med varandra: Jag vet en delfin slog en annans fena. Detta är den verklighet som människor inte vet ens. En delfins liv i fångenskap består inte helt av vad folk ser i uppvisningar


JAG BLEV NÄSTAN DÖDAD!

 
Vi känner till att delfiner och valar i fångenskap skadar deras tränare av aggression. Har du någonsin haft något sådant?

Ja. Jag blev nästan dödad en gång. Jag arbetade med en delfin som verkligen hatade barn. Jag var tillsammans med fyra barn i poolen. Plötsligt blev delfinen irriterad på barnen och hoppade över mig så våldsamt från den andra sidan av poolen att dennästan hamnade på mig, djur på 200-250 kg! Lyckligtvis föll det nära mig. Jag minns att jag distraherade uppmärksamheten från barnen genom att inte ge dem panik och ta dem. Den delfinen gjorde så när den inte inkluderas i en simning eller fått några instruktioner. Detta är en av de faror som inte får underskattas. Jag föreslår entusiaster att göra lite egna efterforskningar på internet och titta på videor de hittar. Dessa reaktioner kan bero på många saker inklusive fångenskap, lämnas hungrig, blir ARG, m.m. Du skulle verkligen inte vilja göra en delfin ARG!


Vad gör de när de blir arga?

Min första erfarenhet simma med delfiner var med mycket olyckliga och arga delfiner. De hatade vad de gjorde så mycket! När jag simmat med dem, gav tränaren dem deras belöning och sammanträdet var över. Jag visste inte att träningen var över, så jag försökte gå och simma med dem och dyka tillsammans med en av dem. Plötsligt,  skakade  han mig av ryggen och puttade mig undan. Vi kan säga att han slog mig på sitt sätt. Jag menar han sa "Jag gjorde vad jag hade att göra, varför du fortfarande jagar mig?"


Deras fenor böjs på grund av att bära på människor



Vad är farorna med att simma med delfiner för delfinerna?
Först och främst det största misstaget är att hålla i ryggfenan och simma så. Fenan på ryggen är gjord av brosk, inte  av ben som bröstfenor. Den delfin som inte vill bada med mig 2005 är nu i İstanbul och hans ryggfena är böjd.

Kvinnliga delfiner i delfinarium är mest känt att ge dödfött barn. Vad är orsaken till detta?

Eftersom djuren fortsätter att göra deras uppvisningar även när de är gravida! Det är en del av uppvisningen kallad "landar". Delfinerna står på plattformen nära poolen, sätter deras bakfena i vertikalt läge. Detta orsakar direkt att fostret dör. Kvinnliga delfiner simma hela tiden medan de föder i deras naturliga miljö. Men i fångenskap, poolerna är för små för att göra detta. Det är också möjligt för babyn att kvävas, om mamman inte kan begära vaginala öppningen. Och även att man inte har en veterinär i många av parkerna medför detta också. Det beror på att de specialiserade veterinärerna kommer från utlandet och parkerna föredrar inte göra det för det kostar dem en hel del.



Vi tror att vi kan ha en empati med delfiner men vad om de människor som kommer för simning sessioner? vet de effekterna av fångenskap på delfinerna?

Nej, inte under uppvisning... Vanligtvis kommer de och lämnar glada.

Du påminner oss om skaparen av The Cove, Ric O'Barry, i ert beslut att avsluta delfinträning och bli en frihetlig/aktivist. Era historier är ganska lika. Vad tycker du om Ric O'Barry?

Jag uppskattar verkligen honom. Jag kontaktade honom i fråga om jag kan använda bilderna från The Cove för att höja allmänhetens medvetenhet i mitt land. Han svarade mig direkt och gav mig behörigheten för bilderna. När jag avslutat videon, jag skickade honom och han tyckte mycket om den. 

DET FINNS TRÄNARE SOM INTE BRYR SIG

Under de senaste åren, alla de 
dolda hemligheter om denna sektor har avslöjats.

Hur påverkar detta tränarna?
Är alla så reaktiv som du eller finns det hänsynslösa människor?

Det finns tränare som vill avsluta men inte kan på grund av finansiella problem. Jag är säker på att de kommer att avsluta inom några år. Tyvärr, vissa av dem tycker på olika sätt. de säger "Jag har ett bra jobb där jag arbetar med djur. Männniskor får min coola bilder och jag charma flickorna/pojkarna på detta sätt. Jag bryr mig verkligen inte om resten!"

Vad är dina planer för resten av ditt liv?

Jag vill först och främst, inte vara en del av en kommersiell verksamhet som omfattar dessa djur. Jag inte vill tjäna pengar på dem, menar jag. Jag vill i stället delta i frivilligt arbete. Så jag kommer att ändra riktningen på min karriär och har ett annat yrke. Men jag kommer att delta i olika projekt frivilligt för alla marina däggdjur.

Har du ett meddelande för de som drömmer om " att vara tillsammans" med delfiner och bli en delfintränare?

Jag föreslår dem att arbeta rehabiliteringscentrum för att läka dem och få dem fria i stället för att träna dem och göra dem fångar.

Melisa, tror du att delfiner "ler"?

Jag tror jag gjorde denna fråga mycket tydlig i videon jag förbereder. Var och en tror att de ler konstant men du kan se samma uttryck när de är döda också...
Vad vill du säga som de sista orden i vår intervju?

Denna sektor tjänar sin existens genom människor som visar intresse för delfinershower. När människor slutar gå till delfinarium, när delfinarierna inte tjänar pengar längre kommer de att stänga. Men först av allt, vara medvetna om situationen och att öka medvetenheten bland annat är nödvändigt. Människor bör slut gå till delfinarier och informera andra runt omkring dem..

Tack för detta trevliga samtal Melisa...

Samma här. Jag är glad över att ha träffat dig!


--------------------------------------------------------------------------------

Foton: Melisa Sevim



UKM & avokado för hår & hud


Åh vad jag tänker mkt på UKM. Dem senaste dagarna har dt känns konstigt att man inte förbereder sig för UKM. brukar var runt denna tiden men är inte förrän i maj detta åreet. UKM är en av årets höjdpunkter och inte vara där när jag faktisk har 10års jubileum känns skumt. Varit där dem senaste 9 åre och haft en underbar tid. Längtar tills jag kommer hem nästa år och kommer vara plats på 2012 ;) men för er som vill volontära gå in här http://dirigo.ukm.se/registration/default.aspx?eventId=321

Tyvärr kommer det inte bli ngt jobb på Steve Irwing för det blir bara ett snabbt stopp då dem inte fick plats i Fremantle :( men kommer nog ta mig ned dit ändå och fota.

På lördag ska vi till farmers market. Dem säljer fräsch frukt och grönsaker samt kött. så vi ska inhandla lite gotti (: Ska bli trevligt att se det.

Iag gjorde jag ngt helt nytt till middag till ungarna. Gjorde hemmalagade köttbullar i tomatsås med spaghetti. blev faktisk bra för att vara förstagångs rätt. sen blev det köttbullar med gräddsås och potatis till oss vuxna :P sen blev det som vanligt my kitchen rules. Lite kul för nu har man börjat fastna för vissa par. Jag gillar ett par med en aussiekille och en söt asiatisk tjej och ett bästa vänner killpar (ena killen är riktigt söt). Killparet var i tävlingen idag där det sämsta laget från 2 dagar tävlar om att vara kvar. Mitt hjärta bankade hårt under hela tävlingen, men dem vann och fick stanna kvar :D

Gjorde min hårinpackning idag, det behövdes. kom även över en sida med olika avokado hårinpackningar/ansikmasker. lägger upp det här ifall ngn känner sig sugen.

De enkelomättade fettsyrorna i avokadooljan är exakt vad huden behöver. De löser upp fett och smuts och tillsammans med en skrubb ges en djup rengöring.

Avokado är ett särskilt bra val för torr hy. Röd och av sol irriterad hy lindras av avokado. Avokadooljan är förövrigt svagt solskyddande men effekten är inte jämförbar med "riktiga" solskyddsmedel och den kan inte ersätta sådana.

Ansiktsmasker med avokado för torr hy

Avokado tillsammans med lite olivolja blir en enkel ansiktsmask. Denna passar väl den som har torr hy. Du kan variera masken med några matskedar honung och banan.

Ett ägg utan äggvita kan även tillsättas.

För fet hy tillsätts lite citronsaft

Ansiktsmasken görs som tidigare men om ägg används sätts hela ägget till istället för bara äggulan. Dessutom sätter man till lite citronsaft. Vindruvor kan också mosas i.

Innan du sätter på en ansiktsmask bör du ha tvättat huden noggrant. Låt masken sitta på under tjugo minuter och tvätta sedan av den med ljummet vatten.

Skrubb med avokado

Låt ett par matskedar havregryn dra i vatten över natten så att du får en kräm. Havre är rikt på rätt fett och antioxidanter. Grynen skrubbar bort döda hudceller, fett och smuts.

Mixa havregrynskrämen med en avokado och lite olivolja. Skrubba huden noga.

Inpackning för håret

Feta frukter som avokado hjälper till att ta bort fett och smuts från håret. Håret får glans och mjukas upp samtidigt som din hårbotten mår bra.

Särskilt värdefullt är det för torrt hår men de kan även försökas vid fett hårr. Den tunna oljan löser upp fettet samtidigt som din hårbotten inte blir torr och huden tillverkar därför förhoppningsvis inte lika mycket nytt fett.

 

  1. 1 avokado.
  2. 1/4 dl starkt örtte av kamomill.
  3. Några droppar citronsaft för fett hår.
Kamomill innehåller aminosyror som en naturlig lyster åt håret. För svart hår byts kamomill ut mot rooibos. Mixa med en stavmixer.

 

Massera in kuren i håret och vira om med en handduk. Låt det verka 30 minuter eller längre. Tvätta sedan ur med schampo och avsluta med ett balsam.

Intensiv hudbehandling

Den här lilla men intensiva hudbehandlingen ökar cirkulationen, rengör och stimulerar huden. Den passar bra för hela kroppen utom huvud och känslig hud.

Du behöver:

  1. 3 msk ingefära.
  2. 1 avokado.
  3. 15 jordgubbar.
  4. 5 - 8 msk kaolinlera.

 

Rensa och tvätta jordgubbarna. Peta ut det mjuka från avokadon och kasta skalet och kärnan. Börja med 5 msk kaolinlera och kör det tillsammans med resterande ingredienser i en mixer. Blir blandningen rinnande tillsätter du mer kaolinlera.

  1. Bada och tvätta huden i varmt vatten.
  2. Håll dörren till badrummet stängt för att behålla värmen.
  3. Massera in på dom delar av huden som behöver rengöras eller få blodcirkulationen simulerar.
  4. Massera in på hudområden med celluiter.
  5. Täck områdena med aluminiumfolie.
  6. Täck kroppen med handdukar.
  7. Stanna i det varma rummet under 30 minuter.
  8. Skölj bort med varmt vatten.
  9. Massera huden noggrant och länge med en handduk.


I can't title this one

Dagarna går snabbt förbi.

Igår var jag rätt mkt ledig, hade bara tvätta på schemat. Så tog det rätt lugnt hela dagen. På kvällen blev det bada ungarna och kolla my kitchen rules med Brad & Tory. Vi kollar det varje måndag-onsdag x) är ett matlagningsprogram. Olika team bestående av 2 personer (par, bästa vänner, syskon, kusiner osv) vi gillar det skarpt och följer det varenda gång!

Idag började jag 7. Fixade barnens frukost, Griffin har en jättegod gröt han äter, nästan så jag stjäl den ist x) Sen spelade jag & harry lite spel men han fuskar hela tiden, haha, tråkig kille det där. Harry & Madison hade tennis idag så 1h chill med liet andra mammor och jaga Griffin runt hela lekplatsen (Y) har varit varmt idag, klibbigt värre, men jag gillar det även om man lökar sönder pannan, freshy! Rätt kul för i detta området och ja i Australien är det sällan man ser ngn dricka cola, här är det diet cola och cola zero som klunkas! Diey cola kan jag inte ta, smakar rent ut sagt skit, zero är jag van vid så varje tisdag och 1 gång under helgen tillåts en läsk = cola zero. Måste komma i form och bli lite smalare igen så sötsaker endast under helgen (lör & sön), endaast chips 2ggr i månaden annars popcorn =) mest sockret som är min fara, kakor och choklad! den jävla chokladen kommer förstöra min hälsa! längtar till min ipod med som mamma förhoppningsvis skickar snart! så jag äntligen kan börja springa. Har lyx att familjen har en springmaskin för dem dagarna jag känner för att springa under dagen (för varmt här för min del under dagen).

Lagade mat till ungarna (ravioli, dem älskar det) och själv åt jag lite tacos rester, yumi! tänkte baka bröd idag men hade inte alla ingredienser hemma, så måste leta upp vad allt heter på engelska och skriva upp på köpelistan :) skönt att få baka fritt i köket, mamman bara älskar det och tycker det är kul att ngn bakar ngt x)
föräldrarna gick ut och åt och jag la ungarna till sängs efter ett bad och godnattsaga. Sen kollade jag my kitchen rules och åt kycklingsoppa (längtar efter den dagen då jag kan sluta med kyckling igen) med ett glas rött vin! Pappan har en egen "vinkällare". Är ett nedkylt rum med massa vin, jävligt najs (Y) sen en kopp kaffe (dem har kaffemaskin med massa olika smaker och sorter, hihi)

Börjar inte förrän 12.30 imorgon, sovmorgon och tänkte göra hårinpackning, mitt hår kan inte vänta längre på min specialprodukt från hemifrån. Så imorgon är det olivolja i 1h i mitt hår (Y) kanske göra en egengjord ansiktsmask med avokado. Brads föräldrar har en avokadofarm så vi har alltid avokado hemma. Jag klagar inte, älskar ju avokado och är bra i både hårinpackning och ansiktsmasker (:

Nä, tv nu sen sängen. btw såg mitt sista avsnitt av gossip girl igår, omg! jag längtar efter säsong 5! älskar den serien! här i australien är dem så jävla efter, riktigt segt, så laddar hem serierna ist x)

You say it's for my best
I know you lie 'cause that doesn't make any sense
There is something more going on, but I understand
No worries, Im like a butterfly, flying my own way
I'm sorry for what is gonna happend now, it's just my way to do it...

Hade ju inte sagt nej till dessa sötnosarna från Scorett, mmmmm, ge mig!


tracks

Dem mest lyssnade låtarna just nu på min data (;

Hur ska det gå? - Melissa Horn

 


Right above it - Lil Wayne ft Drake - Jag älskar denna låten, en av mina favoriter ♥




Hold my hand - Sean Paul
 

All Over The World - Ola, Gillar denna musikvideon skarpt, snygg långhårig kille, Olas klädstil och NY ;)





Do it like a dude - Jessie. J
'



All of the lights - Kanye West, Rihanna, Kid Cudi




The show goes on - Lupe Fiasco




6 foot 7 foot - Lil Wayne



Hit The Lights - Jay Sean, Lil Wayne




Raining Men - Rihanna ft Nicki Minaj


track

Så härlig låt. Bruno Mars - Talking to the moon

Sea shepherddag

Tillbaka i min säng och är utslagen! 7h sömn inatt och en heldag på marknad med sea shepherdgänget. Men ska inte klaga, hade jättekul även om det är lite segt emellanåt. Hade dock världens goaste smoothie, omg, trodde jag skulle dö! Dögoé är den, frysta bär heter den. Den kommer bli min tradionella drink varje gång jag volontärarbetar för Sea shepherd!

Efteråt vid 5 åt jag kinamat och tog en öl med dem som fortfarande var kvar. sen körde Jeff mig hem, haha, intressant, mannen har bott i Perth i 5 år och vet knappt vägen ut från Fremantle som är en liten stad utanför Perth. eller liten och liten, dem tycker Perth är en liten countrystad med 1 miljon invånare, jo tjenare! Men till sist hittade vi ut, väl ute blev jag orolig att vi kommit fel till mig. men det hade vi inte. efer lite körande på huvudleden komvi rätt. dock hoppade jag av så jag fick en liten promenad. men va baramysigt att gå längs floden och se en upplyst Perth på andra sidan. Ska ta foto imorgonkväll (: efter ett litet tag gick jag barfota, ngt jag aldrig trott jag skulle göra i Australien ^^

För att gå tllbaka till Fremantle igen, jag älskar den staden. En liten stad som liknar Helsingborg lite, inte för stor, har karaktär och är väldigt mysig. Massa shoppar överallt, gammalt fängelse och sjukt många vackra gamla byggnader! ska ta en dag i Fremantle och fota massa!

inte mkt mer har hänt. Ska nanna snart och imorgon har jag bara tvätta på mitt jobbschema (:

Btw, saknar min bästis Billy där hemma (; fick detta söta meddelandet innan "
Jodå det är bra med mig, men jag saknar ngt enormt att prata med dig i telefon och träffa dig. Det är värre nu när vi liksom inte kan på ngt sätt :) när du kommer hem ska du och jag ta en hel helg till att bara prata och ha mysigt med god mat och ngt gott att dricka :) du är fin du ♥"

Bilder från rundan i fredes:

"skogen" på andra sidan gatan.

'
Min gata (:


Ett hus jag blivit kär i,ser ut som ett litet palats, urgulligt.


Perth på andra sidan swanrivern!


Storken som förföljde mig ^^



Platsen där jag satt påen bänk och åt glass




IKEA & barnpassning

Vet inte, det är ngt med denna dagen! har varit glad och förväntansfull hela dagen.

'Igår gick jag en lång promenad mitt på dagen och kollade ut Attadale (området där jag bor). är är jävligt många fina hus kan jag säga. Gick längs floden, sen började en stork förfölja mig längs floden, haha, störd fågel! Gick in till "centrum" haha, inte mkt till centrum men va sugen på glass. Western Australia är en väldigt torr kontinent med massa växter som man ser i ökenområden t.ex aloe vera. Så lite annorlunda miljö jämfört med queensland och hemma i Sverige. På vägen tillbaka satte jag och min glass oss ned på en bänk och kollade ut över swanriver och fåglarna. Platsen har potential till att bli min plats att gå till när jag behöver tänka och rensa huvudet. I surfers & airlie var det såklart stranden som blev den platsen.

Pratade med Sandy för några dagar sen på skype, haha, alltid lika kul och skönt att skratta och prta gamla minnen. Känns skönt med skype, känns nära varandra på ett annat sätt med webcam.

Åh, Griffin vaknade precis, vi tror han är lite sjuk, så vi gav han medicin innan, men det spydde han upp i sängen och nu vaknade han skrikande. Men klia han lite på ryggen och gav han en till nalle så nu är han lugn igen :)

Resten av gårdagen lagade jag mat till ungarna och negerbollar, barnen va inte så förtjusta i dem :O haha, knäppa barn men dem älskade min glaserade kladdkaka som jag bakade idag ;)

Idag har jag, Harry & pappa Brad varit på IKEA, köpte DAIM, gräddsås (ska laga hemmalagade köttbullar), bilar och chips med skal på, mums! allt såg likadant ut som hemma, för ett tag glömde jag bort att jag faktisk är i Australien och inte i Sverige :P


Nä, nu har Griffin börjat skrika igen, varit där inne  i nog 30 min. men efte een flaska mjölk och kliande på ryggen verkar han ha somnat om. dax för mig att nanna med nyu. Har skypat med Sandy lite idag, mitt nätvek cpar sig eller mitt skype så blev inte så långvarigt. och chat på FB med Joel & Phillip har underhållit min kväll :P Föräldrarna är ute på födelsedagsparty och förlovningsfest, yes 2 fester på 1 kväll (;

Själv kallar sängen nu på mig. Imorgon är det min första dag på volontärarbetet med Sea shepherd, läängtar! Brad tog innan in mig i Fremantle och visade mig staden genom bilen och ville köra mig in imorgon, men jag är nöjd med bussen, bara kul att testa ngt nytt och klara sig själv.

Testade camen innan ikväll, här är resultatet ^^


Morgan - the killer whale

I juni 2010 blev en liten späckhuggare hona räddad från det vilda, hon fick namnet Morgan. Hon led av en sorts majsjukdom och va väldigt dålig. Hon togs från sitt hem i havet nordsjön nära Nederländerna och placerades i Marine Zoo i Harderwijk. Marine zooet har en sjukdel för små valar såsom tumlare som släpps tillbaka till det vilda efter återhämtning.

Nu flera månader efter omhändertagandet har Morgan gått upp i vikt och är återställd men det finns problem ang. hennes frisläppande. Hon är väldigt liten och är sepererad från sin mor och flock. Man vet inte vilken flock hon kommer ifrån. för att förstå det lite bättre, späckhuggare stannar med sina familjer oftast hela sitt liv och denna familj består av mamma, mobror, sönder, döttrar, mostrar, fastrar, fabröder, mormor & morfar, farmor & farfar osv. Späckhuggare är ett väldigt socialt djur som lever i stora flockar hela sitt liv. hon har ingen jaktinstinkt och hennes chanser är små. Men hur mkt kan man lita på deras "experter" som dem inte ens vill berätta namnen på. Och det har kommit ut att en del av dessa utlåtanden kommer från en späckhuggaretränare, seaworld veterinär, sjöfågel expert och en okänd supporter till Hardjewik marine zoo. Späckhuggaretränare är oftast obildade djurvårdare som är mer experter på hur man tränar en delfin än på späckhuggare, seaworld veterinären kan rent ut sagt dra åt helvete, efter att sett patetiska utlåtaten från Mats Amundin som är veterinär på delfinerna i kolmården och seaworld är värre så väger det inget i mina ögon, sjöfågelexpert  och okänd supporter måste jag ens säga ngt? Och även om hennes flock blir hittad, se bara vad som händer med Lolita, en späckhuggare som tjänat 40år i fångenskap för mat och uppträdanden fast hennes flock är lokaliserad och hittad.

Morgan va återställd redan efter 2-3 veckor men det tog ända till december för "experterna" att ge ett utlåtande. Free morgan gruppen hade/har en plan för att rehabilitera henne tillbaka till vilt och detta är enn grupp bestående av experter på späckhuggare, experter på vårdande av späckhuggare och experter på att frisläppande av valar (http://www.freemorgan.nl/index.php/expert-board). Marine zooet ignorerade denna plan. '

Det har gått så pass långt att flera djurrättigheter organisatiner har skaffat en advokat till Morgan. Målet är att få henne flyttad till Deltapark Neeltje Jans i Nederländerna där hon placeras i en större och mer naturlig tank för henne. Detta kommer bli första steget i hennes rehabilitering.

Efter utlåtande av veterinären på marine zoo i Harderwijk om 'Morgans hälsa och bakgrund som innehöll många fel som freemorgan expertna tillrättar i ett inlägg, just för lite mer inblick i vad som hänt och sagts http://www.freemorgan.nl/index.php/latest-news/55-reaction-on-latest-tv-shows-and-press


Självklart ser Harderwijk Marine zoo detta som en chans att behålla henne och få tillbaka det dem förlorat, späckhuggaren Gudrun som drog in stora pengar till zooet. 

The Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS) säger att ingen val eller delfin ägs av någon även "All cetaceans have the right to freedom of movement and residence within their natural environment" En av deras lagar lyder:
"No cetacean should be held in captivity or servitude; be subject to cruel treatment; or be removed from their natural environment".


Moraliskt är jag inget fan av delfinarier och vilken rätt har egentligen Marine zooet att behålla henne? Vem ska ta det beslutet, någon forskare från zooet?

Nä tack, jag skriver på listan, tänker inte låta denna valen gå till fångenskap! http://www.change.org/petitions/release_morgan_the_orca_back_into_the_wild




Hon har redan utvecklat en beteendestörning i hennes lilla tank. Vrje gång hon passerar fönstret vänder hon magen till, simmar lugnt längs kanten för att ta ett nytt andetag vid slutet av motsatta väggen fö att sedan börja om igen med magen mot fönstret.
'

Stay safe!


I hela mitt liv har jag känt att jag inte passar in någonstans, att jag försökt vara ngt jag inte är för att passa in och låta det jag brinner för trappas ned för ingen annan delade samma passion. Detta var innan jag kom till Japan och träffade Sea Shepherd och upptäckte det finns folk där ute som brinner lika mkt som jag för havet & djurets rättigheter och som vill göra ngt åt det. För första gången kände jag mig hemma, att jag passar in någonstans, dessa människorna blev min andra familj, vi delar inte blod, vi delar passion, känslor och tankar för det vi tror på.

Idag har en tsunami och jordbävning drabbat en del av Japan, en del där jag har vänner från min andra familj. Och jag sitter här med tårar i ögonen och hoppas allt är bra med Tarah & Scott som befinner sig i Otsuchi för ett nytt uppdrag. Staden kamaishi som ligger 20 min med bil från Otsuchi är begravd under 4 meter vatten. Mina tankar är hos Sotts dotter Elora & hennes familj och med Tarahs familj!


http://www.abc.net.au/news/stories/2011/03/11/3161866.htm







melodifestivalen

Jag har aldrig varit ett fan av melodifestivalen, full med dålig musik, sega uppträdanden, dålig pausunderhållning och torra skämt!
Men så händer det att man nångång kollar speciellt om man faller för en låt som förra året (Manboy- skulle lätt vunnit, vad fan tänkte ni med?).

Så nu från andra sidan av jorden fick jag först veta förra veckan att melodifestivalen startat igen (nog på tiden så där 1 månad efter). Så tog mig i kragen idag då jag haft massa ledig tid att lyssna igenom bidragen. fick mig en chock av att se Eric Saade ställa upp i år igen och längtade tills jag fick höra hans låt. Väll, vad ska man säga, jag är besviken, bakgrundsdansaren va bättre denna gången men låten? kom igen, nä, låten duger inte för mig, där har det gått några steg tillbaka. Däremot Danny Saucedo! hello sexy! jävlar vilken låt, lyssnat flera ggr redan nu och låten gör mig så jävla glad och danssugen. Vill bara åka tillbaka till Sverige och dansa loss med brudarna till denna sången på tivvan! Som sagt detta är min favorit!

Sen har vi några andra finalister som jag undrar vad dem sysslar med såsom Sara Varga med Spring för livet, orkar nt, seri, vad tänkte ni med?! och tyvärr Pontus men Linda Bentzings låt är inte bra, kanske bara jag som aldrig varit förtjust i svenska texter men dessa 2 var inget i min smak. Hellre sett Lucky you med Linda Sundblad eller My heart is refusing me med Loreen Hade mkt hellre sett en goé svensk låt från Oskar Linnros eller På gator röda och blå med Björns band (Y) hahaha! Då hade Helsingborgarna varit nöjda ;)

Här är iaf min ordning på finalisterna med start med den bästa och sen nedåt. Har även lagt in 2 låtar som inte är med bland finalisterna som jag gillade. 


Danny Saucedo - In the club
 



Brolle Jr - 7 days & 7 nights



Eric Saade - Popular



Nicke Borg - Leaving home



 

Swingfly - Me and my drum



Sanna Nielsen - I'm in love



The playtones - The King
 



Oh My God - The Moniker




Linda Bengtzing - e det fel på mig

Spring för livet

 


Dem som inte är finalister men är fan mkt bättre än dem efter Nicke/Swingfly

lucky you - Linda Sundblad


My heart is refusing me - Loreen

Rottnest

sorry för dålig uppdatering men nätverket va nere under några dagar och kom igång igen i fredes, men vi drog till rottnes island i fredes över helgen på dras båt så ingen nätverk dr heller.

Men har varit lite sjuk, eller snarare rätt mkt. Startae med att jag nästan slutade äta helt, åt mest fruksallad då det var det enda jag va sugen på och drack massa vatten. Sen började mitt högra öra blockas och göra jätteont, fruktansvärd huvudvärk, men trodde det bara var för mkt vatten i örat. På fredagen fick jag dock smärtan för ett tag och på vägen till båten köpte Tori örondroppar till mig. Sen gick dt bara neråt! mått illa, hela dagen åt jag 2 riskakor och 1 päron, det va min mat för hela dagen. Men det var fantastisk att med bara 30-40 min båt är man i ett nytt paradis. Jag hade mitt eget rum och egen dörr till toan jag delade med barnen. Jag vilade mest hela dagen medan dem drog till stranden.

På lördagen vaknade jag upp med nästan helt svullna röda ögon, så blev apoteket och köpa ögondroppar, fick bli glasögon och solglasögon. va  helt blind i solljuset! men huvudvärken hade gått bort! Pappan va urgullig, bad mig ta vad jag än ville i mataffären för att locka min aptit. Självklart blev jag förkyld under dagen med, haha, hur lyckas man i 30-35 graders värme? men det blev stranden och ta det lugnt ett tag. sen på kvällen mötte vi upp deras vänner på puben och hade en trevlig kväll. men vid 8 var jag och Griffin helt slut så pappan körde oss tillbaka till båten och jag slocknade efter alla mediciner vid 9 ^^ dock fick jag i mig lite vindruvor, halv musliyoughurt, 1 halvt päron och 1 pizzaslice under dagen.

Söndagen var fint väder som vanligt, så stranden med deras vänner och ta det lugnt. Såg en delfin bara några meter från stranden vi va på, wieho, äntligen min första vilda delfin som inte blir dödad ^^  självklart tog jag inte kameran med mig :/ hade mer aptit denna dagen och åt en vanlig portion på kvällen (: har som sagt mest tagit det lugnt pga mina ögon och öron men haft en väldigt trevlig tid (: och är en jättefin båt, 3 våningar!

Idag åkte vi hem, och har mest tagit det lugnt, fått förkylningsblåsa och halsen gör ont, ofc, allt efter varandra! men öronen och gone3en är nästan helt läkta. och familjen har varit underbara med att skaffa allt jag behöver och vill ta mig till läkaren ifall det inte blir bättre, men är ju redan mkt bättre :)

Och välkommen hem sea shepherd från er vinnande kampanj! Önskar att jag va i Tasmania igår, men allt går inte som mn vill, däremot ser det ut som att mitt arbete för sea shepherd börjar i slutet av denna vecka, mer om det imorgon :)

Rottnest island









quokka, finns endast på rottnest island!





Min säng






Day 3

Nu har man kommit in lite mer i det hela. Denna veckan är mer för att lära känna familjen och rutinerna innan jag startar på riktigt.

Igår var barnvakten här och jag mest observerade henne under dagen hur hon gjorde. men som sagt, barnen är väldigt väluppfostrade så inga större problem. Fick dock veta att Madison va grinig på igår när mamma Tori hämtade upp henne från och skolan och att det inte var jag som kom, hon tyckte att Tori kunde hämtat mig från huset innan hon hämtade henne x) Så barnen gillar mig och mamman sa även att Harry som är v'äldigt blyg är väldigt öppen och hon är lite chockad att han är det efter en så kort tid. Griffin är gullungen själv, väldigt grinig just nu när tänderna växer men änså länge är han inte för mkt. han är dock väldigt starkt och öppnar allt!

Idag följde jag Madison till skolan, omg säger jag bara! Tori varnade mig redan innan att när hon börjar 8.45-9.00 har hon massa aktiviteter att göra och det är galet. Jag vet inte hur lärarna har tänkt men dem har ju inte tänkt bra. Barnen stressar in i klassrummet och först måste hon fylla i sitt namn, sen kopiera det. Sen vända blad och skriva det igen. Efter det måste hon klippa ut ngt från ett papper följt av att bygga ngt (vi skippade den aktiviteten idag, hihi). Följt av det lägga ettt pussel och dra sitt namn från en dataskärm in till en stor stjärna. ja på 5 min ska dem göra detta, crazy!

Väl hemma igen gjorde vi lite kaffe (dem har sån kaffemaskin med alla sorters kaffe :D). Sen drog Tori till pilates och Griffin gick till säng för sin första tupplur. så jag och Harry lekte i böcker sen lekte vi med bilar, byggde med klossar för att avsluta med en tågbana du måste hoppa över, hoppa in i soffan, hoppa över igen, springa in i hans rum och ut igen. Vi blev dock avbrytna av en lastbil. Här är i Australien kan du beställa hem varor från affären till dörren. Så bilen kom med jäkligt mkt varor, tror vi hade omkring 10-15 kassar och 2 stora diet coke backar. när pappan handlar, handlar han för mkt och nä'r mammn handlar är det för lite, tvärtom från hemifrån x) så vi väckte upp Griffin som stod med världens leende i sängen och pekade mot fönstret (han älskar lastbilar). Med ögon stora som tefat när han såg alla varor började han packa upp alla varor och ge till mig. blev helt chockad när han kommer med 2 stora 1-liters glasflaskor till mig, stark kille för att vara 16 mån ^^

vid 3 hämtade vi Madison, hem en snabbis för att sen köra dem till tennisen (Harry & Madi). Men va kul, satt i skuggan eller jagade Griffin runt lekplatsen, omg, han tror han är så stor x) Har varit över 30 grader i 20 dagar nu, jag klagar inte! va 33 grader klockan 8 ikväll. Va kul att även träffa föräldrar som "mina" umgås med samt jag klagar inte över att snygga killar, svettas utan tröja när dem spelar tennis i banan bredvid x) Efter tennisen blev det poolen, riktigt skönt! Annars bara tv och mat. kollar dokumentär nu om späckhuggaren :) älskar att jag har massa kanaler och mitt rrum, blir glad av att gå in i mitt rum. sängen är jätteskön och en bra tv (Y). '

hel död, vet inte vad som hänt men kroppen gör lite ont och fått mkt mild förkylning.



RSS 2.0