Försöksdjurens dag!

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-bor-inte-tillata-djurforsok-pa-apor_7080039.svd


Sverige bör inte tillåta djurförsök på apor

I morgon är det Försöksdjurens dag. I Sverige finns all anledning att uppmärksamma den: Vi hyser Nordens enda laboratorium som fortfarande utför djurförsök på primater. Enligt en nyligen utförd opinionsundersökning av Demoskop vill 6 av 10 svenskar förbjuda djurförsök på apor, skriver ett flertal debattörer.





Vilda makaker i kinesiska Guizhou-provinsen försöker hålla varandra varma i vinterkylan. Foto: Qin Gang/Xinhua/AP

23 april 2012 kl 18:49, uppdaterad: 23 april 2012 kl 19:27Brännpunkt | djurförsök


P
å Astrid Fagreus Laboratorium (AFL) i Solna sitter 45 apor inspärrade. Laboratoriet hette tidigare Smittskyddsinstitutet (SMI) och dessförinnan Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL). Även om de under årens lopp bytt namn så har en sak alltid varit densamma – hanteringen av försöksapor har varit omfattande och problemen många.



Trots kraftiga protester från allmänheten, samt att Jordbruksverket krävde att anläggningen skulle avvecklas i slutet av 90-talet, så satsade den förra regeringen pengar på ett nytt aphus. Den nya byggnaden stod klar 2003 och kritiserades hårt av Jordbruksverkets primatgrupp som bland annat menade att det nya huset ”inte motsvarade ett modernt primatcentrum genomsyrat av omtanke för djuren”.



Genom åren har många apor på SMI dött på grund av det är mycket problematiskt att hålla apor i fångenskap i ett laboratorium. Till exempel avlivades två apor efter att de fått sårskador på benen, en annan apa dog på grund av avmagring, och ytterligare en apa avled på grund av förstoppning. Om tillsynen och omvårdnaden av aporna fungerat som den borde, då borde personalen ha upptäckt sårskador och avmagrade djur i tid.



Aporna på AFL är makaker som importeras från uppfödning i Kina. Trots att det är olagligt så har det under åren flera gånger avslöjats att SBL/SMI köpt in och använt sig av viltfångade apor i djurförsök. Kina är dessutom ett land som saknar djurskyddslagar - djuren är helt försvarslösa i den hantering som där sker, och det finns i princip ingen som helst insyn i verksamheten.

Dödsfallen bland aporna fortsätter. Alldeles nyligen har flera apor vid AFL dött efter att de fastnat bakom rörliga delar i burarna eller i kedjor och därefter kvävts. Det senaste dödsfallet med den dödsorsaken var så sent som i december 2011. Det var apa 04108128.

Tidigare hade aporna namn, men eftersom laboratoriet nu frångått detta så verkar de ha insett faran med att de ska framstå som individer. Det blir ju svårare för personalen att använda dem som försöksobjekt om de ses som de individer de är, så istället har de nu bara ett nummer.



Även vad det gäller transporten av apor till Sverige finns stora problem. För några år sedan köpte SMI in 50 nya apor. När de anlände till Sverige visade det sig att fyra av dem låg kvävda i sina burar i en lastbil.

Skandalerna med aphanteringen på AFL har med andra ord avlöst varandra under årtionden.

För att AFL ska få använda primater i djurförsök ställer Jordbruksverket krav på att de dagligen måste träna aporna, för att de därigenom ska vänja sig vid mänsklig kontakt och lära sig samarbeta vid provtagningar. Syftet är att minska stressen som aporna utsätts för under försöken. Vid en inspektion på SMI för några år sedan konstaterade dock djurskyddsinspektören följande: ”Jag bedömer att det jag sett om träningen av aporna inte är i enlighet med de krav som Jordbruksverk och Djurskyddsmyndighet ställt på Smittskyddsinstitutet. Om Smittskyddsinstitutet anser att villkoret att varje apa bör få daglig träning av olika anledningar inte är möjligt att uppfylla måste man begära omprövning av sitt tillstånd hos Jordbruksverket.”

Redan år 2005 fick SMI kritik för att ha brustit i hanteringen då aporna inte tränats på över en månads tid, och i dag har man valt att avveckla den dagliga träningen helt – i strid med kraven från Jordbruksverket. Men trots de upprepade bristerna i hanteringen av aporna så får AFL fortsätta sin verksamhet.



Sedan 2003 är djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor förbjudna i Sverige, men vad det gäller övriga apor – bland dem makaker – så får de ännu utnyttjas i försök. Vi – och en majoritet av svenska folket – anser att det är dags att sätta ned foten nu och en gång för alla få ett stopp för alla försök på apor i Sverige.

Astrid Fagreus Laboratorium har mer eller mindre erkänt att de inte klarar av att leva upp till Jordbruksverkets krav på hanteringen av aporna. Därför anser vi att tillståndet att använda apor i djurförsök med omedelbar verkan bör återkallas.



Organisationen Djurrättsalliansen som tidigare omplacerat 3 apor från SMI har kontakt med ett djurhem som är redo att ta emot även de återstående 45 aporna som finns på SMI i
dag, och även stå för alla omkostnader i samband med rehabilteringen av dem.

ANDRE MENACHE

veterinär och chef för Antidote Europe

MIAN LODALEN

författare

MIKAEL PEDERSEN

suppleant i Stockholms norra djurförsöksetiska nämnd

DANIEL ROLKE

Djurrättsalliansen

RICKARD SÖDERBERG

operasångare

LAKEVIEW ANIMAL SANCTUARY

rehabiliteringshem för apor i England


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0