Morgan - the killer whale

I juni 2010 blev en liten späckhuggare hona räddad från det vilda, hon fick namnet Morgan. Hon led av en sorts majsjukdom och va väldigt dålig. Hon togs från sitt hem i havet nordsjön nära Nederländerna och placerades i Marine Zoo i Harderwijk. Marine zooet har en sjukdel för små valar såsom tumlare som släpps tillbaka till det vilda efter återhämtning.

Nu flera månader efter omhändertagandet har Morgan gått upp i vikt och är återställd men det finns problem ang. hennes frisläppande. Hon är väldigt liten och är sepererad från sin mor och flock. Man vet inte vilken flock hon kommer ifrån. för att förstå det lite bättre, späckhuggare stannar med sina familjer oftast hela sitt liv och denna familj består av mamma, mobror, sönder, döttrar, mostrar, fastrar, fabröder, mormor & morfar, farmor & farfar osv. Späckhuggare är ett väldigt socialt djur som lever i stora flockar hela sitt liv. hon har ingen jaktinstinkt och hennes chanser är små. Men hur mkt kan man lita på deras "experter" som dem inte ens vill berätta namnen på. Och det har kommit ut att en del av dessa utlåtanden kommer från en späckhuggaretränare, seaworld veterinär, sjöfågel expert och en okänd supporter till Hardjewik marine zoo. Späckhuggaretränare är oftast obildade djurvårdare som är mer experter på hur man tränar en delfin än på späckhuggare, seaworld veterinären kan rent ut sagt dra åt helvete, efter att sett patetiska utlåtaten från Mats Amundin som är veterinär på delfinerna i kolmården och seaworld är värre så väger det inget i mina ögon, sjöfågelexpert  och okänd supporter måste jag ens säga ngt? Och även om hennes flock blir hittad, se bara vad som händer med Lolita, en späckhuggare som tjänat 40år i fångenskap för mat och uppträdanden fast hennes flock är lokaliserad och hittad.

Morgan va återställd redan efter 2-3 veckor men det tog ända till december för "experterna" att ge ett utlåtande. Free morgan gruppen hade/har en plan för att rehabilitera henne tillbaka till vilt och detta är enn grupp bestående av experter på späckhuggare, experter på vårdande av späckhuggare och experter på att frisläppande av valar (http://www.freemorgan.nl/index.php/expert-board). Marine zooet ignorerade denna plan. '

Det har gått så pass långt att flera djurrättigheter organisatiner har skaffat en advokat till Morgan. Målet är att få henne flyttad till Deltapark Neeltje Jans i Nederländerna där hon placeras i en större och mer naturlig tank för henne. Detta kommer bli första steget i hennes rehabilitering.

Efter utlåtande av veterinären på marine zoo i Harderwijk om 'Morgans hälsa och bakgrund som innehöll många fel som freemorgan expertna tillrättar i ett inlägg, just för lite mer inblick i vad som hänt och sagts http://www.freemorgan.nl/index.php/latest-news/55-reaction-on-latest-tv-shows-and-press


Självklart ser Harderwijk Marine zoo detta som en chans att behålla henne och få tillbaka det dem förlorat, späckhuggaren Gudrun som drog in stora pengar till zooet. 

The Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS) säger att ingen val eller delfin ägs av någon även "All cetaceans have the right to freedom of movement and residence within their natural environment" En av deras lagar lyder:
"No cetacean should be held in captivity or servitude; be subject to cruel treatment; or be removed from their natural environment".


Moraliskt är jag inget fan av delfinarier och vilken rätt har egentligen Marine zooet att behålla henne? Vem ska ta det beslutet, någon forskare från zooet?

Nä tack, jag skriver på listan, tänker inte låta denna valen gå till fångenskap! http://www.change.org/petitions/release_morgan_the_orca_back_into_the_wild




Hon har redan utvecklat en beteendestörning i hennes lilla tank. Vrje gång hon passerar fönstret vänder hon magen till, simmar lugnt längs kanten för att ta ett nytt andetag vid slutet av motsatta väggen fö att sedan börja om igen med magen mot fönstret.
'

Kommentarer
Postat av: Mamma

Har givetvis skrivit under!!!

Mamma

2011-03-11 @ 19:25:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0