Svensk översättning

Till Mamma. Här kommer en svensk översättning av artikeln (; har bara kört den genom ett översättningsprogram så kan vara några ej korrekta meningsuppbyggnader.

Ex-delfintränare: Jag kan inte stå ut med att tjäna pengar från ett sådant jobb!



Vi träffade Melisa Sevim, en f.d.-delfintränare, av videon hon förbereder om delfinarien kallas "den andra sidan av medaljen. Marina parker". Hon berättade om sin nya mål om marina däggdjur medan hon bedömde sitt tidigare arbete och uppriktigt svarade på våra frågor.

Hej Melisa, kan du tala om dig själv?

Hej, är jag en äldre student i fiske Engineering Faculty. Jag var en delfintränare. Detta kallas också en delfin hanterare.



Vad är delfiner utbildning? Hur är processen?

För det mesta delfiner utbildare inträder en delfins liv så tidigt som första gången den fångas: de stödjer och hjälper  fångsten av delfinerna. De fångade delfinerna transporteras sedan tilldelfinarium först när de blivit vana vid att äta döda fiskar i första hand, och senare att kommunicera med människor. Utbildare börjar ta hand om alla behov av delfiner och utbilda dem för shower. Det största antalet människor som arbetar inom denna sektor är från Mexiko, följt av Ryssland, Ukraina och Spanien.



Finns det en skola eller en särskild kurs till att bli en delfintränare?

Det finns ett tvåårigt program i Kalifornien som kallas Moorpark College exotiska djur utbildning och förvaltning (EATM) men detta ger inte den exakta definitionen av delfinutbildning. Det finns ABC djur utbildning i Mexiko. De erbjuder en vecka eller ibland en månads kurser. Men det här jobbet är vanligtvis lärt genom erfarenhet i stället för skola, och referenser är viktigare än ett diplom.





Varför valde du det här jobbet? Vilken typ av en upplevelse var det för dig?

Jag har alltid drömt om att arbeta med marina däggdjur ända sedan jag var barn. Även när det inte fanns något yrke som sådan, drömde jag det. Medan jag arbetade som en delfintränare, tog jag aldrig det som ett ordinarie jobb mellan arbetstid. Jag spenderade min tid genom att titta på delfiner från tidiga timmarna av morgonen tills kvällen för att se om de var OK. Men efter ett tag såg jag saker som jag inte kunde stå ut med längre och beslutade att ta hand om marina däggdjur på ett annat sätt.

Vad var den verkliga orsaken till du att du slutade ditt jobb?

Jag såg flera delfiner död och började känna mig hopplös om detta. Jag kunde inte stå ut med det faktum att jag inte kunde rädda dem! Detta fick mig att överväga andra möjligheter att göra mer. Jag beslutade sedan att kämpa för att skydda dem.

Det verkar att vad du ha gått genom har gjort att du ändrat din riktning helt. Vad gör du nu?

Nu arbetar jag med undervatten forskning samhället - marina däggdjur Research Group (SAD - DEMAG) som volontär. Vi har nyligen utfärdat rapporten "Delfiner, fångar av pooler".

Om vi går tillbaka till utbildning, hur lång tid tar det för en delfin att vänja sig vid att äta döda fiskar, bli tränad och uppträda?

Jag har inte tränat en nyligen fångad delfin men i denna sektor är det vanligt att se en delfinvänja sig vid att äta döda fiskar och bli tränad i nästan två månader. En enkel show kräver en 6–månaders lång förberedning. Dessa perioder är också beroende av utbildare: om de inte är tillräckligt erfaren, kan det ta längre tid. Delfiners anpassningstid är dock mycket längre för de som kommer från Japan-Taiji på grund av de fysiska och psykiska trauman de har gått igenom.


DELFINER UNDER FYSISKT VÅLD

Om delfinerna vägrar träna/lyda, ges de mindre mat eller/och behandlas de hårt? Hur är den faktiska processen?

Detta beror helt på tränaren. När jag var en tränare, var det en delfin jag blev kär i och hade ett starkt samband med. Den var 17 år gammal, den var lite äldre jämfört med andra delfiner. Den blev lätt uttråkad i träningspoolen och simma iväg till andra sidan av poolen. Den brydde sig inte om mat eller instruktionerna. Det fanns en erfaren tränare som hade bra kontakt med den men de var i olika pooler. Denna delfin var lydig för mig tack vare mitt sätt att göradet, min medkänsla och tålamod. Detta var min stil men jag bevittnade också en tränare begå våld på en delfin. Uppenbarligen finns det två typer av tränare. Det finns många som gör jobbet bara för pengarna och de är de som torterar djur, särskilt ryska tränare är dem grymmaste.

Vad menar du med "begå våld"?

Han misshandlade delfinerna! Detta är vanligt: de slog, de sparkade och vissa tränare gav inte ens mat. Dåliga tränare gör så. Bra tränare, å andra sidan väljer att börja från början, försöker muntra upp delfinen med lite spel under träningen. Som du kan gissa, blir delfinerna uttråkade med dessa träningar.

Så kan vi säga att våld är också en del av delfinfångenskap?

Absolut! Tyvärr när delfinerna är utbildade av utbildare som inte gillar det här jobbet och gör det endast för pengar, är det mer troligt för dem att bli utsatta för våld och misshandel.



Lämnas delfinerna hungriga?

Detta beror också på tränaren. en bra tränare ger belöning så att delfinen inte lämnas hungrig genom att få den att uppträda enkla konster även om delfinen inte gör vad den blir sagd att göra.

Vad tycker du om "delfiner biträdas terapier" (DAT)?
Har du någonsin varit i en av dem?

Ja, arbetade jag i en pool med terapi. Jag såg en handfull barn och familjer som inte förbättras och lämnade efter 2 eller 3 sessioner men träffade också några som fick positiva resultat. Jag vet inte vad den faktiska vetenskapliga förklaringen är men de helande och neutraliserande effekterna av vattnet nämns oftast. Det skulle vara förklaringen.


DET FINNS "ANTI-BARN-" OCH AGRESSIVA DELFINER SOM SKADAR VARANDRA I HÄFRTIG VREDE

Hur är livet för en delfin i fångenskap?

De kämpar otroligt att leva med olika arter i samma miljö. Särskilt manliga delfiner under parningssäsongen blir mycket nervösa eftersom de inte är i samma pooler som dem kvinnliga delfinerna. De hålls på en liten yta och deras sonarsystem system är ytterst komprimerad i en begränsat pool. Fångenskap är ett tillstånd där delfinerna blivit beroendeav människor och bokstavligen bli bortskämda. Trots allt försöker de ibland ha roligt och få bort tristessen genom att leka med deras leksaker. De kan också ha mycket hårda strider med varandra: Jag vet en delfin slog en annans fena. Detta är den verklighet som människor inte vet ens. En delfins liv i fångenskap består inte helt av vad folk ser i uppvisningar


JAG BLEV NÄSTAN DÖDAD!

 
Vi känner till att delfiner och valar i fångenskap skadar deras tränare av aggression. Har du någonsin haft något sådant?

Ja. Jag blev nästan dödad en gång. Jag arbetade med en delfin som verkligen hatade barn. Jag var tillsammans med fyra barn i poolen. Plötsligt blev delfinen irriterad på barnen och hoppade över mig så våldsamt från den andra sidan av poolen att dennästan hamnade på mig, djur på 200-250 kg! Lyckligtvis föll det nära mig. Jag minns att jag distraherade uppmärksamheten från barnen genom att inte ge dem panik och ta dem. Den delfinen gjorde så när den inte inkluderas i en simning eller fått några instruktioner. Detta är en av de faror som inte får underskattas. Jag föreslår entusiaster att göra lite egna efterforskningar på internet och titta på videor de hittar. Dessa reaktioner kan bero på många saker inklusive fångenskap, lämnas hungrig, blir ARG, m.m. Du skulle verkligen inte vilja göra en delfin ARG!


Vad gör de när de blir arga?

Min första erfarenhet simma med delfiner var med mycket olyckliga och arga delfiner. De hatade vad de gjorde så mycket! När jag simmat med dem, gav tränaren dem deras belöning och sammanträdet var över. Jag visste inte att träningen var över, så jag försökte gå och simma med dem och dyka tillsammans med en av dem. Plötsligt,  skakade  han mig av ryggen och puttade mig undan. Vi kan säga att han slog mig på sitt sätt. Jag menar han sa "Jag gjorde vad jag hade att göra, varför du fortfarande jagar mig?"


Deras fenor böjs på grund av att bära på människor



Vad är farorna med att simma med delfiner för delfinerna?
Först och främst det största misstaget är att hålla i ryggfenan och simma så. Fenan på ryggen är gjord av brosk, inte  av ben som bröstfenor. Den delfin som inte vill bada med mig 2005 är nu i İstanbul och hans ryggfena är böjd.

Kvinnliga delfiner i delfinarium är mest känt att ge dödfött barn. Vad är orsaken till detta?

Eftersom djuren fortsätter att göra deras uppvisningar även när de är gravida! Det är en del av uppvisningen kallad "landar". Delfinerna står på plattformen nära poolen, sätter deras bakfena i vertikalt läge. Detta orsakar direkt att fostret dör. Kvinnliga delfiner simma hela tiden medan de föder i deras naturliga miljö. Men i fångenskap, poolerna är för små för att göra detta. Det är också möjligt för babyn att kvävas, om mamman inte kan begära vaginala öppningen. Och även att man inte har en veterinär i många av parkerna medför detta också. Det beror på att de specialiserade veterinärerna kommer från utlandet och parkerna föredrar inte göra det för det kostar dem en hel del.



Vi tror att vi kan ha en empati med delfiner men vad om de människor som kommer för simning sessioner? vet de effekterna av fångenskap på delfinerna?

Nej, inte under uppvisning... Vanligtvis kommer de och lämnar glada.

Du påminner oss om skaparen av The Cove, Ric O'Barry, i ert beslut att avsluta delfinträning och bli en frihetlig/aktivist. Era historier är ganska lika. Vad tycker du om Ric O'Barry?

Jag uppskattar verkligen honom. Jag kontaktade honom i fråga om jag kan använda bilderna från The Cove för att höja allmänhetens medvetenhet i mitt land. Han svarade mig direkt och gav mig behörigheten för bilderna. När jag avslutat videon, jag skickade honom och han tyckte mycket om den. 

DET FINNS TRÄNARE SOM INTE BRYR SIG

Under de senaste åren, alla de 
dolda hemligheter om denna sektor har avslöjats.

Hur påverkar detta tränarna?
Är alla så reaktiv som du eller finns det hänsynslösa människor?

Det finns tränare som vill avsluta men inte kan på grund av finansiella problem. Jag är säker på att de kommer att avsluta inom några år. Tyvärr, vissa av dem tycker på olika sätt. de säger "Jag har ett bra jobb där jag arbetar med djur. Männniskor får min coola bilder och jag charma flickorna/pojkarna på detta sätt. Jag bryr mig verkligen inte om resten!"

Vad är dina planer för resten av ditt liv?

Jag vill först och främst, inte vara en del av en kommersiell verksamhet som omfattar dessa djur. Jag inte vill tjäna pengar på dem, menar jag. Jag vill i stället delta i frivilligt arbete. Så jag kommer att ändra riktningen på min karriär och har ett annat yrke. Men jag kommer att delta i olika projekt frivilligt för alla marina däggdjur.

Har du ett meddelande för de som drömmer om " att vara tillsammans" med delfiner och bli en delfintränare?

Jag föreslår dem att arbeta rehabiliteringscentrum för att läka dem och få dem fria i stället för att träna dem och göra dem fångar.

Melisa, tror du att delfiner "ler"?

Jag tror jag gjorde denna fråga mycket tydlig i videon jag förbereder. Var och en tror att de ler konstant men du kan se samma uttryck när de är döda också...
Vad vill du säga som de sista orden i vår intervju?

Denna sektor tjänar sin existens genom människor som visar intresse för delfinershower. När människor slutar gå till delfinarium, när delfinarierna inte tjänar pengar längre kommer de att stänga. Men först av allt, vara medvetna om situationen och att öka medvetenheten bland annat är nödvändigt. Människor bör slut gå till delfinarier och informera andra runt omkring dem..

Tack för detta trevliga samtal Melisa...

Samma här. Jag är glad över att ha träffat dig!


--------------------------------------------------------------------------------

Foton: Melisa Sevim



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0