Delfiner i krigets tjänst.

Ikväll ska jag prata om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, delfiner i människans tjänst. Underämnet är delfiner i krigets tjänst.

Jag såg häromdagen att det var ett klipp om detta på msn sån videogrejs och jag blev först chockad. Dels för att för mig är det så uppenbart att det händer och hållt på i mer än 50 år. Men så klart. alla som inte sväljer alla delfinböcker med hull och hår sen 9årsåldern vet detta (;

Såg inte klippet förrän igår just inför detta inlägget, men va inget nytt direkt. Det jag kommer ta upp nu är fakta och uttalande av stora forskare och dem främsta delfinvetarna i världen därbland min idol Richard O'Barry. All fakta finns att hämta från Delfiner & människor - lotten Odh där ett helt kapitel är om delfiner i krigets tjänst.

Allmänt
"inför" kriget mellan USA och sovjetunionen gav sig dessa länderna in i en kapplöpning om vilka som skulle bli först att värva delfinerna. Det USA har gjort är ganska känt eftersom i början av 60-talet erbjöd 2 CIA agenter Richard O'Barry att träna delfinerna. Han skulle lära delfiner hoppa genom ringar för att sedan lära dem att fästa minor på fienders fartyg. Detta är ett trick han själv tränat för ett avsnitt i Flipper. För er som inte vet är Richard O'Barry en av dem största om inte den största delfintränaren genom tiderna och var bland annat den som tränade Kathy inför Flipper. I det ögonblicket kathy dog i Richards famn insåg han hur fel allt detta var, allt det han hållt på med, hans liv under de senaste 10 åren blev ngt han fruktade i resten av sitt liv och idag gör hans livsavgörande saker för delfinerna och har pga detta suttit flertals gånger i fängelse.
Flera av dem som tränat delfiner inom det militära har blivit påverkade av delfinerna och klarar inte trycket, de hoppar av, går till pressen och börjar arbeta för att hjälpa delfinerna.
Sovjetunionen har det däremot varit mycket tystare om men även läckningar har skett. Deras främsta plats för fångatagande av delfiner sker i Svarta havet där delfinen idag är utrotnings hotad pga nedsmutsning, utfiskning och infångandet till militära tjänster. Delfinen Diana utbildad av sovjetunionen utbildades till att leta minor och hålla vakt mot främmande attackdykare. Den specialdivision som Diana tillhörde har bestått av 70 delfiner. Av dem 70 är det 6 som fortfarande lever som blivit "omskolade" för att jobba med andra uppgifter. Diana arbetar med barn som har nervösa störningar, delfiner med barn blir ett annat inlägg längre fram (;

Varför just delfiner?
I slutet av 50-talet var syftet att studera delfinens kroppsform och simsätt för att på så sätt kunna bygga en ny överlägsen torped. Man ville även studera deras sonarsystem då det är överlägset någon teknisk apparatur människan uppfunnit. Man hoppades kunna bygga en avancerad radarteknik till marinen. Med delfinens fart, oöverträffande sonarkapacitet och höga intelligens kan delfiner bli ett av de mest avancerade vapen marinen kan äga. När man får ett nytt vapen börjar andra länder alltid bygga ett motvapen. Redan nu arbetar man på ett vapen att slå ut delfinens sonarsystem. Detta kan även leda till att man inte vet vilka delfiner som är "krigsdelfiner" och därför dödar alla i ett krigsområde för att vara säker.

Träning av en delfin och dess uppgifter
När man tränar delfiner i det militära används hamnbassänger för att man ska mycket snabbt kunna flytta delfinerna. Delfiner kan då flyttas från tropiska vatten till kallt vatten och går ofta en död till möttes. Etersom de flesta delfinerna befinner sig fritt i vatten har man kommit på den "perfekta" lösningen att få dem att återvända till människor. Detta är genom att sätta en gummiring runt deras nos så att dem svälts till döds. Men trots detta så väljer 20% att gå en död till möttes istället för att söka upp en människa. de delfiner som tränas i militären har visat sig vara sämre än de civila. Anledningen till detta är delvis att delfiner är försiktiga av naturen, ett högt störande ljud skrämmer dem och då äter delfinen inte vilket leder till att dem inte utför några uppdrag för de inte bryr sig om belöningen - maten. Så inte nog med att det är oetisk utan troligtvis meningslöst.  

1988 hoppade en av militärens tränare av projektet av moraliska skäl. Rick Trout gick till pressen och följande 3 saker kom fram:

1. Delfiner har sparkats, misshandlats och utnyttjas på alla upptänkliga sätt
2. Delfiner tränas att bli levande torpeder och får simma med en bomb fäst på sig mot ett fiendeskepp. På tränarens signal kastade sig delfinen mot ett fiendefartyg och sprängde både sig själv och fartyget i luften.
3. Delfiner tränas i ett program som går ut på att en stor nål fästs över delfinens nos. I nålen injiceras komprimerad luft i fiendedykaren. Dykarens organ flyger då ur kroppen (pga vattentrycket). Även saker som att sticka dykaren i nacken med små titansvärd, dra ur munstycket ur dykares mun och knuffa dem mot ytan med risk för kvalfylld död tränas. Men dem som rymmer har blivit tränade för detta, tänk om det träffar civila dykare?!

En annan tränare, David Reames, tränade framtill 1986 och är en av dem som avslöjat delfinerna att tränas med hjälp av svält och andra grymheter. Vill påpeka att svält även sker i delfinarier som en metod att få delfiner att utföra sina trick.
USA har haft 240 delfiner i sin tjänst mellan 1960-1989 varav dem flesta är fångade i dem mexikanska golfen av Marin Mammal Production Inc som är den största insamlaren av delfiner. Man tror USA har samtidigt haft 100 delfiner i tjänst och sovjetunionen 500 st.

Frisläppande av 3 delfiner - PR-trick
1994 vann Richard en kamp om delfiner i krigets tjänst och de tre första delfinerna som tillåtits att rehabiliteras och släppas ut i det fria heter Jake, Luther och Buck. Efter mycket noggrana mediciniska undersökningar och mycket runt om transporterades de tre delfinerna från San diego till Florida. För första gången under Richards arbete hade delfinerna inte fått ett enda skrapsår i sitt ömtåliga skinn under förflyttningen. Delfinerna fick mycket tid att acklimatisera sig i sin nya miljö och det var av största vikt att Richard lyckades för att ha möjligheten av frige andra delfiner.  

Delfinerna planerades släppas fria till sommaren 1995 men när det väl blev allvar la sig militären i som fortfarande var rättmätig ägare och ville inte släppa dem. Troligvis var allt bara ett PR-trick för god publicitet och aldrig haft avsikten att verkligen släppa dem fria.
Efter lång tids förhalande kom äntligen ögonblicket på senvåren 1996. Delfinerna släpptes och den ena, Buck, simmade med en grupp vilda delfiner utanför Floridas kust.
Deras liv som vild och fri blev tyvärr kort, bara några dagar efteråt fångade militären in delfinerna igen med anledning att de inte klarade sig.
Richard är en av dem främsta och största arbetaren med/inom delfiner och har arbetat med både fånga, träna delfiner samt släppa loss och rehabilitera dem tillbaka till det vilda. så jag tror allt att han visste vad han gjorde och visste när dessa 2 delfinerna var redo för att släppas fria. Att delfinerna inte klarade sig är enligt mig rent skitsnack. Det tar mer än några dagar för att se om en delfin inte klarar sig i det vilda, det är Keiko (Will9y ett bevis på






Kommentarer
Postat av: sandra

Hejsan.



Kollade idag på Oprah show där dom visade hemska bilder av delfin slakt i Taiji i Japan.



Surfade runt på facebook och upptäkte att de finns ingen grupp som står för rädda delfinerna. Varken i Sverige eller i andra länder.



Bestämde mig för att ta saken i egna händer och startade gruppen vid namn Save Japan Dolpins.

Vore jätte tacksam om vi djurälskare kunde sammarbeta och sprida delfinernas rop på hjälp vidare och göra deras röst hörd.



Snälla hjälp mig göra gruppen synlig så att fler kan aggera. Alla har rätt att veta vad som händer dessa stackars djur.



Sandra Kabat

Grundaren för "Save Japan Dolphins" - Facebook



http://www.facebook.com/profile.php?id=1272390172&v=info#!/pages/Save-Japan-Dolphins/154406737914911?ref=ts

Postat av: kgjkss

http://simran-hot-photos.tk/08/plus-theyre-a-whole-lot-less-expensive

http://pets-pictures.tk/2011/08/of-a-variety-of-solutions-which-you-have

http://photo-products.tk/shall-be-less-of-a-challenge-to-undertake

http://pro-tools-hardware.tk/2011/08/usually-are-self-employed

http://prasanna-travels.tk/2011/08/12/telesales/

http://pictures-of-pets.tk/12/so-you-wish-to-become-a-clinical-esthetician

http://pets-pictures.tk/2011/08/occasionally

http://one-life-fitness.tk/12/pondering-they-may-undertake-it-all-of-the/

http://photo-products.tk/as-an-important-special-daughter-would-probably-receive-decked-out-on-her-personally-own-house-party

http://pictures-of-pets.tk/12/now-great-try-to-find-yet-another-occupation-might-begin

2011-08-17 @ 03:03:26
URL: http://google.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0